Abeceda biljaka

Celer

celer

Celer (Apium Graveolens)

Ostali nazivi: ak, ač, čereviz, opih, pitomi celer, celen, selen, selin, zelena

Porodica: Apiaceae ili štitarke

Opis: Celer je zeljasta dvogodišnja biljka mesnatog, vretenastog, katkada i gomoljastog korijena. Naraste i do 80 cm. Ima tamnozelene i sjajne listove klinastog, gore nazubljenog oblika. Cvjetovi su na kraćim stabljikama sivo-bijele boje.

Ljekovita svojstva: Najljekovitije tvari celera se nalaze u njegovom korijenu. Sadrži vitamine B kompleks, A, E, kao i kalcij, natrij i minerale. Najučinkovitiji je kada se konzumira svjež pijenjem soka, ali i kao eterično ulje. Djeluje antibakterijski i antimikotički u čitavom probavnom sustavu. Djeluje i na mokraćni sustav u slučaju upala. Zdrobljeni svježi korijen se može koristiti i kao oblog na prsima dojilja protiv mliječnih čvorova. Jača imunitet i koristi se kod kožnih oboljenja.

Primjena u kulinarstvu: Kuhani celer ima blag i ugodan okus, pa juhe od celera gdje se koristi i korijen i list, pobuđuju apetit. Također, ukuhan sok od korijena se koristi kao dodatak u proizvodnji bombona koji smiruju kašalj.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar