Recepti

Čokoladni kolač s karamel preljevom

coko-kolac-s-karamelom

Prava poslastica za ljubitelje slatkog!

Sastojci za biskvit: 

  • 4 jaja
  • 10 dag šećera
  • 15 dag margarina za kolače
  • 20 dag čokolade za kuhanje (tamna)
  • 4 žlica brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • Šalica mlijeka
  • Sastojci za karamel preljev:   200 gr šećera
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 40 gr maslaca
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije

Pjenasto umutite žumanjke i šećer, a čokoladu i margarin rastopite. Sve promiješajte prosijanim brašnom i praškom za pecivo. Istucite bjelanjke i lagano ih umiješajte u prethodnu smjesu. Tepsiju namažite tankim slojem maslaca i pobrašnite tek toliko da ga prekrije. Ulijte smjesu za biskvit i stavite je u prethodno ugrijanu pećnicu, na 180ºC oko 20 minuta. Čačkalicom provjerite je li pečen.

Dok se biskvit peče, pripremite karamelu. Šećer stavite u dublju tavu; preporučujemo da koristite one sa svijetlom unutrašnjosti kako bi bolje pratili boju. Miješajte dok se šećer ne počne topiti, a zatim lagano okrećite tavu u svim smjerovima dok se u potpunosti ne otopi i dobije zlatnu boju. Pripazite da vam ne pregori. U karamelu dodajte ugrijano slatko vrhnje. Smjesa će možda malo prskati i zgrudati se, ali vi samo nastavite zagrijavati na slabijoj vatri dok se sav šećer ne otopi u vrhnju. Sklonite s vatre i dodajte ekstrakt vanilije, maslac i mrvicu morske soli.

Pečeni biskvit izbodite po cijeloj površini  čačkalicom i poprskajte mlijekom. Prelijte karamelom i ostavite hladiti. Po želji pospite listićima badema. Uživajte u slatkim zalogajima!

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar