Recepti

Crveni kupus – omiljeno povrće starih Rimljana

Kupus

Crveni kupus je povrće koje je povezalo stare i nove civilizacije. Na sličan način na koji ga većina spravlja danas, spravljali su ga stari Rimljani i Grci. Crveni kupus bio je jako cijenjena namirnica za koju se vjerovalo da otklanja melankoliju i daje snagu za rad. Listovima su često omatali otekline i rane, a zanimljivo je da nisu koristili kiseli kupus.

Danas se listovi koriste i protiv glavobolje te za ljepšu kožu lica. Nešto hranjiviji od bijelog i s više vitamina C, crveni kupus nezaobilazna je zimska namirnica. Pun je minerala i željeza koji jačaju naš organizam preko zime, karotena, vitamina E, B1, B2, B3 i B6 te ima antikancerogeno djelovanje. Deset dekagrama crvenog kupusa sadrži 157 kalorija. U domaćinstvu se najčešće priprema kao salata, pirjani, dinstani, kuhani i kao dodatak jelima. Međutim, preporuča se konzumacija sirovog crvenog kupusa jer na taj način zadržava sve nutritivne vrijednosti.

Predlažemo da ovu zimsku namirnicu pripremite svježu na način na koji je spravlja Jamie Oliver. Usudite se isprobati neobičnu kombinaciju okusa koja se savršeno slaže, a pritom zadržava sve vitamine. Ovo jelo je prava zimska okrjepa uz koju ćete imati više energije i koja će ojačati vaš imunitet.

Hrskavi crveni tanjur   

7189540681_052a9c535c_o                                                                   

Vrijeme pripreme: 1 h i 15 min

Sastojci (za 4-6 osoba):

  • maslinovo ulje
  • 2 tanko narezane kriške sušene slanine
  • 1 žlica usitnjenih sjemenski koromača
  • 1 luk
  • 2 manje ili 1 velika jabuka
  • 1 glavica crvenog kupusa
  • sol
  • papar
  • 150 ml balsamico octa
  • 1 mali maslac
  • 1 šačica svježeg peršina

 

  1. Pripremite namirnice tako da ogulite i narežete luk i jabuke. Kupusu odstranite vanjske listove i jezgru, narežite ga na trakice te usitnite peršin.
  1. U tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte slaninu i sjemenske koromača. Pržite ih dok ne pozlate.
  1. Zatim dodajte luk, poklopite tavu i dinstajte ga nekoliko minuta dok ne pozlati.
  1. Dodajte jabuku, potom crveni kupus, sol, papar i balsamico te dobro promiješajte. Poklopite i ostavite da kuha na laganoj vatri sat vremena. Povremeno promiješajte.
  1. Pred kraj kuhanja dodajte peršin i jelo je spremno za serviranje.

Dobar tek 🙂

Savjet: Da biste ovom jelu dodatno obogatili okus, prije serviranja možete na vrh dodati maslac i svježi peršin.

Recept preuzet s: http://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/must-try-red-cabbage-braised-with-apple-bacon-and-balsamic-vinegar

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar