Specijalitet tjedna

Firentinska pita

Firentinska pita

Jedno od tradicionalnih jela talijanske pokrajine Firence. Riječ je o filetima bijele ribe pečenim sa špinatom u luksuznom bijelom umaku od limuna i začina te na vrhu sa zlatnim i pahuljastim pire krumpirom – što predstavlja savršeno jelo nakon dugog dana Božićne kupovine ili kao jelo za Badnje veče za sve obitelji koje prate tradiciju serviranja ribe u toj prekrasnoj noći.

Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja: 45 minutes
Porcija: 4

Sastojci:
• 4 velika fileta bijele ribe kao npr. oslić ili škarpina
• 2 žlice soli pomiješane sa ribanim limunom i začinom timjana
• 1/2 žličice papra
• 1 žlica limunovog soka, 1 žličica ribane korice limuna
• 1 žlica nasjeckanog timijana (svježeg)
• 1 češanj nasjeckanog češnjaka
• 1/2 šalice pilećeg temeljca
• 1/2 šalice Philadelphia krem sira
• 6 šalica sirovog špinata, prokuhanog i ocijeđenog
• 6 većih krumpira (oko 2 kg)
• 3 žlice maslaca, izrezati na komadiće
• 1/4 čaše mlijeka
• 1 veliki žumanjak

Upute za pripremu:
1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva C
2. Izmiješajte sok od limuna, limunovu koricu, češnjak i pileći temeljac u loncu srednje veličine i zagrijte skoro do vrenja. Dodajte philadelphia sir te promiješajte dok ne dobijete krem umak. Umiješajte svježe majčine dušice. Stavite sa strane i neka se ohladi u potpunosti.

3. Kuhajte krumpir dok ne bude mekan.

4.  Lagano miješajte krumpir miješalicom te dodajte maslac, mlijeko te jednu žlicu soli pomiješane sa koricom limuna i timjanom. Ohladite malo, a zatim dodajte žumanjak. Nastavite miješati dok krumpir ne bude prozračan i bez grudica.
5. Rasporedite riblje filete na dnu pravokutne posude za pečenje koja je premazana maslacom. Pospite ribu s drugom žlicom soli pomiješane sa koricom limuna i timjanom te sa jednom žličicom papra.
6. Prekrijte filete ribe sa špinatom i prelijte ohlađenim umakom od sira i limuna.
7.  Nakon umaka nanesice žlicom pire krumpir smjesu do vrha posude za pečenje. Koristite zupce na vilici da napravite uzorak na vrhu pire krumpira.
8. Pecite otkriveno oko 45 minuta dok vršci napravljeni od pire krumpira na vrhu lagano porumene.
9. Pokrijte i ostavite stajati 15 minuta prije rezanja i posluživanja.

Dobar tek!

 

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar