Abeceda biljaka

Hren

hren

Hren (Armoracia Lapathifolia Glib)

Ostali nazivi: ljuti hren, hrelj, hrin, hrinj, kren, ravet, ren, torman

Porodica: Brassicaceae

Opis: Hren je višegodišnja biljka s razvijenim korijenom valjkastog oblika, žućkastobijele boje. Listovi su na dugim peteljkama duboko urezani, dok su cvjetovi mali i bijeli.

Njega: Hren se sadi podancima dužine 20 cm u jesen ili u proljeće do sredine travnja. Ljeti ga je potrebno često zalijevati i uklanjati korov iz plodoreda. Hren se vadi u kasnu jesen kada se osuše listovi, a vadi se poput mrkve.

Ljekovita svojstva: Miris i okus hrena je oštar, sadrži eterična ulja i bogat je vitaminom C. Korijen hrena je poznat kao kuhinjski začin, kao prilog jelima, ali i kao lijek. Hren pospješuje izlučivanje mokraće, ali nije dobar u velikim količinama. Dobar je i kod upale debelog crijeva, kao i kod svih crijevnih oboljenja. Također je dobar i u slučaju oboljenja pluća, a u kombinacji s medom pomaže kod kašlja i asmatičarskih problema.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar