Voćnjak

Jabuka i cimet – Ukusni jesenski plodovi koji jačaju metabolizam!

jabuka-i-cimet

Dok noći postaju sve hladnije i duže, idealno je vrijeme da se utoplite u svom domu, gledajući omiljen film i kušajući razne kombinacije jesenskih plodova. Miris cimeta savršen je u kombinaciji sa slatkastim okusom jabuke, a bogata aroma i miris koji se prožima Vašim domom učinit će  hladne noći ugodnijim i toplijim. Isprobajte raznorazne varijacije i kombinacije ovih ukusnih plodova od kolača od jabuke i cimeta, muffina, štrudli, punča, mirisnog čaja i keksića od cimeta čiji će miris povećati raspoloženje, te isprobajte i napitak od jabuke i cimeta koji će Vam povratiti manjak energije. Voda s okusom jabuke i cimeta ima samo 10 kalorija po čaši te tako možete izgubiti kilograme, a istovremeno ojačati metabolizam.

Samo izrežite jabuke na kriške, ubacite ih u posudu, dodajte štapiće cimeta, led i vodu. Stavite u hladnjak nekoliko minuta prije nego što mislite piti napitak.

Jabuka – voće koje se najduže može održati svježim

Rajsko voće, bogato kalijem, kalcijem, magnezijem, željezom sadrži C, E i B vitamine – sprječavaju umor i dekoncentraciju, te pozitivne učinke ima i na probavni sustav – pospješuje rad bubrega i jetre, a zbog kalija utječe na mršavljenje velikog udjela – stvara punoću i sitost te zadovoljava želju za slatkim. Sprječava i karijes. Jedeći jabuku uništavamo 90% bakterija u zubima, a preporučuje se jesti pola sata prije ili nekoliko sati poslije jela.

Najčešće se jede sirova, a osim uz cimet mogu se izrađivati marmelade, može se peći, sušiti, poznat je i jabučni ocat, tople torte s jabukama i voćni čips.

Drvo jabuke pripada drveću od 5 do 12 m visine koji može biti dekoracija svakom vrtu – zahtjeva zemlju bogatu vodom i navodnjavanje, te ga treba saditi na osunčanom području, kako bi plodovi što brže dozrjeli. Plodovi uz zadovoljavajuću pažnju, dozrijeti će od srpnja do listopada, kada ćete uživati u Vašem voću.

Sredstvo za poboljšanje arome – začin koji stabilizira zdravlje?

Cimet

Cimet je stablo visoko oko 10 m, u uzgoju se oblikuje kao grm. Unutarnja kora zimzelenog drva se suši i upotrebljava za dobivanje začina, dostupnog u obliku štapića ili praha. Pomaže kod upala i infekcija, djeluje protiv gljivica i bakterija (e.coli), pomaže u mršavljenju jer stvara osjećaj sitosti, regulira šećer u krvi na način da utječe na njegovo snižavanje, djeluje i protiv zgrušavanja krvi, miris cimeta poboljšava aktivnosti mozga – pamćenje i kognitivne funkcije…

Isprobajte napitak od pola žličice meda i pola žličice cimeta i sastojke prokuhajte. Jedna šalica ujutro, jedna prije spavanja – savršen napitak ako želite izgubiti kilograme.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar