Jeste li znali?

Kako osušiti bilje?

Ukusan obrok je nemoguće zamisliti bez začina, a jesen je pravo vrijeme da pripremite svoje vlastite. Za sušenje različitih vrsta bilja iz vrta ne treba vam mnogo mjesta. Sušenje je praktičan način da koristite bilje za čajeve ili kao začine tijekom cijele godine. Bilje za sušenje pripremite neposredno nakon branja. Kad se listovi ili cvjetovi odvoje, oni počinju propadati i gubiti svoja svojstva. Zato na vrijeme iskoristite u domaćinstvu to bogatstvo okusa i mirisa. Postupak sušenja je sljedeći:

  • Listove, cvjetove i sjemenke pokupite nakon zadnjeg ljetnog cvjetanja, prije nego što počnu propadati. Berite samo potpuno zdrave biljke.
  • Od kadulje, origana, majčine dušice, ružmarina, lovora i matičnjaka napravite male stručke, zavežite ih i objesite naopako.
  • Kad se listovi osuše toliko da su krhki, ali ne presuhi, uklonite ih sa stabljike i spremite.
  • Lavanda se također suši na stabljici s papirnatom vrećicom zavezanom preko kako bi se uhvatili cvjetovi koji će otpasti.
  • Slično kao lavanda se suše sjemenke komorača i kopra. Naopako objesite gotovo zrele glavice sa sjemenkama s papirnatom vrećicom preko u koju će upadati. Umjesto vrećice možete koristiti posudu koju ćete postaviti ispod bilja.
  • Veće listove, poput bosiljka i čička, rasporedite na stalku za sušenje ili na prostirci u što tanjem sloju tako da zrak može slobodno cirkulirati.
  • Na isti način se suši cvijeće, ali ga ostavite nešto dulje od lišća.
  • Korijenje koje sušite posve očistite. Velike korijene narežite na manje komade i redovito ih okrećite kako bi se sve strane jednako posušile.
  • Bilje se treba sušiti u toploj, suhoj, mračnoj i prozračnoj prostoriji na temperaturi od 21 do 33 °C. Korijenje se suši na temperaturama od 50 do 60 °C.
  • Nakon sušenja pohranite ih na tamnom mjestu u kutijama ili posudama u koje ne ulazi zrak. Tako se osušeno bilje može čuvati 18 mjeseci.
  • Jedna velika žlica svježeg začinskog bilja jednaka je maloj žlici osušenog bilja jer je njegov okus jači.
  • Osušeno bilje možete čuvati u ledu. Sitno ga narežite i u svaku posudicu s ledom stavite jednu žlicu bilja. Dopunite posudice vodom i zamrznite ih. Tijekom kuhanja dodajte u jelo kockicu leda iz zamrzivača. Umjesto vode možete koristiti ulje.

Korištenje svježeg i suhog bilja prati se još od doba starih Egipćana koji su svjedočili o  njihovoj terapeutskoj i ljekovitoj moći. Ono je podupirač našeg zdravlja zbog esencijalnih ulja koje sadrži. Stoga ga je bolje brati prije podneva jer uvečer bilje ima manju količinu ljekovitih svojstava. Pri korištenju suhog bilja u domaćinstvu držite se optimalnih dnevnih količina i sadržite ljepotu i zdravlje u svim godišnjim dobima.

Izvor: McWhirter, A., Clasen, L. (ur.) (2006.) Hrana koja šteti, hrana koja liječi, Zagreb: Mozaik knjiga.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar