KIM (CARUM CARVI L.)
Ostali nazivi: divji kumin, kimelj, kimin, kom, komin, poljski kim.
Porodica: Biljka je iz porodice štitarka (aniš, komorač, kopar, mrkva, peršin, trbulja, celer).
Opis: Kim je biljka oblika mrkve sa bijelim korijenom. Stabljika je razgranjena sa mnogo sitnih listića pršljenastog oblika. Prirodno stanište su mu livade, no zbog njegove ljekovitosti sve više se uzgaja u vrtovima i oranicama.
U vrijeme cvata cvijetovi su bijele boje. Plod je duguljast i rebrast sa uzdužnim uljnim kanalićima. Vrijeme cvatnje je u svibnju i lipnju. Vrijeme sazrijevanja sjemena je srpanj i kolovoz.
Ljekovita svojstva: Kim ima svojstva, da lagano podražava, jača i ugrijava želudac, pospješuje probavu i izlučivanje mokraće. Posebno se preporučuje ženama jer djeluje kod porođajnih bolova, pospješuje menstruaciju te smiruje grčeve maternice, te pospješuje izlučivanje mlijeka kod dojenja.
Primjena u kulinarstvu: Topao čaj od kima poznat je kao jedan od najpoznatijih lijekova kod bolova i grčeva u želucu te kod nadutosti i nadražaja na povraćanje.
Ostavite komentar