Recepti

Krem juha od graška i šparoga

kremjuha-od-graska-sa-sparogama

Odlučite se danas za ukusnu juhu od graška i šparoga

  • 600 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 8-9 mladih lukova
  • 500 gr zamrznutog graška
  • 150 gr malih šparoga
  • sol i crni papar
  • 3 ploške mesnate slanine bez kožice
  • 1-2 žlice biljnog ulja
  • 2 kriške bijelog kruha od prethodnog dana
  • količina za 4 osobe
  • kuhanje 30 min

Stavimo temeljac da se grije, zatim je potrebno oprati mladi luk, očistimo ga i narežemo na kolutiće i stavimo u temeljac, dodamo smrznuti grašak, te pustimo neka zavrije. Šparoge je potrebno oprati odrezati im vršak i ostaviti sa strane. Stabljike šparoga krupno narežite i stavite u lonac. Malo posolite.

Smanjite temperaturu, poklopite i pustite da se lagano kuha 15 min ili dok šparoge ne omekšaju. Dok temeljac sa povrćem kuha sitno nasjeckajte slaninu i stavite u tavu, pržite dok ne bude hrskava. Potom premijestite na tanjur i stavite na stranu. Dodajte 1-2 žlice ulja i zagrijte, narežite kruh na kockice i popržite ga par minuta na visokoj temperaturi. Više puta ga promješajte dok ne dobije zlatno žutu boju. Kada je gotov ocijedite ga na kuhinjskom papiru.

Kada grašak i šparoge budu gotove, sve izmješajte da dobijete pire od povrća. Juhi zatim dodajte sačuvane vrške šparoga i lagano kuhajte još 5-7 minuta ili dok ne omekšaju.

Poslužite uz kockice slanine, poprženi kruh, žlicom vrhnja i svježe mljevenim paprom.

Dobar tek!

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar