Recepti

Lješnjak – čuvar slatkih plodova i zdravog imuniteta

Stabla lijeske riznica su zdravih masnih kiselina, dijetalnih vlakana, proteina, željeza, vitamina E i B te folne kiseline. Sve to i još više minerala i zdravih spojeva sadržano je u malim orašastim plodovima lješnjaka. U svom sastavu lješnjak sadrži i fitosterole koji sprječavaju tumore, oleinsku kiselinu koja umanjuje rizik od moždanog i srčanog udara te omega-3 masne kiseline. Ova namirnica je visokokalorična jer u 100 grama ima 628 kalorija.

U domaćinstvu se plodovi obično koriste za pripremu slastica, a najzdraviji su sirovi, bez ikakve termičke obrade. Preporučena dnevna količina je između 30 i 60 grama ovog voća. Lješnjaci se dugo mogu očuvati ako se drže u ljusci. Bez ljuske mogu stajati najviše pola godine.

Budući da lješnjak sadrži vitamin E koji jača imunitet, predlažemo slatki jesenski doručak za dan pun energije i zdravlja.

Energetske bombice

Vrijeme pripreme: 60 min

Sastojci (za 32 pločice):

  • 3 šalice sirovih, oguljenih lješnjaka
  • 3/4 žličice cimeta
  • 2 šalice brašna
  • 1 šalica margarina + 3 žlice
  • 1 šalica smeđeg šećera
  • pola žličice soli
  • 7 žlica javorovog sirupa

 

  1. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Ispržite lješnjake u plehu za pečenje oko 18 minuta dok ne pozlate. Protrljajte tople lješnjake u kuhinjskoj krpi kako bi se skinula opna. Nasjeckajte pola šalice lješnjaka što sitnije. Smanjite temperaturu pećnice na 150 °C.
  1. Stavite usitnjene lješnjake, pola žličice cimeta, brašno, šalicu maslaca, pola šalice šećera i 1/4 žličice soli u veliku zdjelu. Miksajte na najnižoj brzini dok se sastojci ne sjedine.
  1. Na pleh stavite papir za pečenje i premažite ga maslacem kako se smjesa ne bi zalijepila. Ravnomjerno utisnite smjesu i pecite oko 45 minuta dok ne pozlati. U međuvremenu nasjeckajte još jednu šalicu lješnjaka na veće komade.
  1. Stavite kuhati preostali cimet, margarin, šećer, sol i javorov sirup u manju zdjelu. Često promiješajte. Maknite s vatre i dodajte preostale cijele i nasjeckane lješnjake. Prelijte preko ispečene smjese i ravnomjerno rasporedite. Vratite u pećnicu i pecite još oko 18 minuta.
  1. Kad se smjesa ohladi, narežite kolač na 16 kocki, a zatim svaku kocku prerežite dijagonalno na trokute.

Dobar tek 🙂

Savjet: U smjesu možete dodati nasjeckano voće ili čokoladu. Umjesto javorovog sirupa možete koristiti neki drugi čiji će okus dominirati u kolaču.

Recept preuzet s: http://www.myrecipes.com/recipe/hazelnut-shortbread-bars-50400000124502/.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar