Povrtnjak

Mali savjeti za ciklu u vrtu i domaćinstvu

Cikla

Što kažete na roze palačinke ili torte iz srednjeg vijeka? Pripremali su ih upravo od cikle!

Cikla (Beta vulgaris) je crvena kraljica vrta koja se najviše upotrebljava zimi. Prije dva tisućljeća koristili su se samo listovi ove biljke dok se korijen smatrao neupotrebljivim. Ova korjenasta biljka uzgaja se u proljeće i ljeto kao jednogodišnja i naraste do 15 cm. Osim crvene, korijen može biti i bijele ili žute boje i upotrebljava se više nego listovi. Naziva se još biljka “vitalnosti” zbog svoje bogate energetske vrijednosti.

Mali savjeti za uzgoj                                                                                                                    

  • Ako želite postići intenzivnu boju i aromu cikle, pokušajte je uzgajati na 16 °C na otvorenom mjestu i u zemlji bogatoj dušikom.
  • Biljke koje se uzgajaju pored cikle su mahune, salata i luk, a treba izbjegavati stočnu repu, špinat i blitvu.
  • Da biste ubrzali rast, sjeme prije sjetve ostavite u toploj vodi na 30 minuta.
  • Sjeme posijte u proljeće u tlo koje se spremno za obrađivanje na dubinu od 1 do 2 cm. Redovi neka budu razmaknuti 30 cm.
  • Kada niknu mali listići, prorijedite mladu biljku na razmak od 7 do 10 cm tako da ih otrgnete.
  • Ako želite raniju berbu, sjeme zaštitite ili ga posijte u zatvorenom prostoru. Kada mladice narastu 5 cm, presadite ih na otvoreno. Ranoj cikli treba više mjesta.
  • Da biste ciklu u svom vrtu imali stalno, sijte je ljeti u razmacima od 2 do 3 tjedna.
  • Velike plodove cikle možete brati 7-13 tjedana nakon sjetve, ali i ranije.
  • Korijen cikle možete čuvati do sredine proljeća, u vlažnom pijesku, na mjestu bez mraza.

 

Cikla kao lijek i hrana

 

Cikla je lako probavljiva i niskokalorična ljekovita namirnica sa samo 45 kalorija na 100 grama. Veliki dio u njenom sastavu čine voda (88 %), zatim slijede ugljikohidrati, vlakna, proteini i masti. Cikla je bogata vitaminom C, željezom, magnezijem, kalijem i folatima. U domaćinstvu se konzumira kuhana, pečena ili ukiseljena cikla, a listovi se pripremaju kao zeleno povrće.

Savjeti za uporabu cikle kao lijeka

  • Slabokrvnim osobama se preporučuje česta konzumacija cikla zbog kobalta u svom sastavu koji sudjeluje u proizvodnji eritrocita – crvenih krvnih stanica.
  • Korisna je u prevenciji i liječenju početnog stadija gripe.
  • Sadrži betanin i betain koji reguliraju niski krvni tlak, smanjuju kolesterol i jačaju imunitet.
  • Povoljno utječe na rad mozga, želuca, crijeva i žuči.
  • Usporava proces starenja zbog joda.
  • Djeluje protuupalno zbog salicilne kiseline.
  • Čisti organizam jer sadrži selen.
  • Zbog antocijana obnavlja krv, suzbija tumore i prirodno je sredstvo za otklanjanje posljedica štetnog zračenja.

 

Savjeti za pripremu i čuvanje cikle

  • Najzdravija je kao ribana i sirova namirnica jer tako zadržava sve vitamine i minerale.
  • Koristite samo tvrde i neoštećene plodove manjih veličina i listove izrazito zelene boje jer su svježiji i imaju slađi okus.
  • Korijen se može čuvati u hladnjaku tjedan dana, a listovi samo dva.
  • Kuhana cikla u hladnjaku može biti tjedan dana, a u zamrzivaču 10 mjeseci.
  • Crvena boja teško se uklanja, stoga kod pripreme cikle zaštitite radni prostor, odjeću i ruke.
  • Da biste sačuvali boju, u vodu u kojoj se cikla kuha dodajte malo limunovog soka ili octa.

Ako želite izbjeći zimsku gripu, konzumirajte ovu namirnicu što više. Za kiseljenje su vam potrebne samo staklenke, kuhana narezana cikla, ocat i sol, a slatki sok od cikle i meda ili roze palačinke obožavat će i djeca.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar