Recepti

Pitomi kesten kao glavno jelo

Rizoto s kestenom

S dolaskom jeseni na ulicama zamirišu pečeni kesteni. Tako su mirisali i prije pet stoljeća na ulicama Rima, a prije nekoliko tisućljeća u Kini i Japanu. Postoje dokazi da je kesten bio među prvim namirnicama koje su ljudi jeli. Kakva je njegova hranjiva vrijednost?

Kesten je jako hranjiv, ali nešto manje probavljiv. Sto grama pečenog kestena sadrži 245 kalorija. Gotovo polovica vrijednosti u kestenu otpada na škrob. Zbog toga se od kestena dobiva brašno koje se koristi u slastičarstvu. Osim škroba pitomi kesten sadrži nešto masti, proteina, dijetalnih vlakana i vitamina C. Listovi kestena imaju ljekovita svojstva pa se tako čaj od lista koristi kod tegoba s dišnim organima. U pripremi jela od kestena pripazite da su plodovi glatki, sjajni, bez rupica od ličinki i da nemaju šuplji zvuk. Plodovi se na hladnom mjestu mogu čuvati dva tjedna.

Svi znamo da se kesteni peku ili kuhaju, dodaju u deserte, torte i kolače, od njih se radi sladoled i kesten pire. No ako u svom vrtu ili u blizini imate kesten i sakupljate plodove te biste htjeli isprobati nešto novo, evo recepta. Pronašli smo za vas kremasti rižoto s kestenom i bundevom koji se topi u ustima. Hranjiv, lagan i brzo se priprema − sve u jednom. Isprobajte ga i uživajte svim osjetilima u okusima jeseni.

Kremasti jesenski rižoto

Vrijeme pripreme: 60 min

Sastojci (za 4-6 osoba):

  • 6 šalica pilećeg temeljca
  • pola decilitra likera od višnje
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 3 žlice maslaca
  • 1 mali luk
  • pola bundeve (tikva)
  • 280 grama Arborio riže
  • 2 šalice kestena
  • 1 žličica majčine dušice
  • 1 žličica mažurana
  • pola šalice ribanog parmezana
  • 2 žličice svježeg peršina

 

  1. Pripremite namirnice tako da izrežete luk, ogulite bundevu i narežete je na kockice, ispečete kestene i sitno ih narežete te usitnite začine.
  1. Prokuhajte temeljac s likerom, smanjite temperaturu, poklopite i održavajte toplim.
  1. U međuvremenu ugrijte maslinovo ulje i 2 žlice maslaca u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i bundevu i dinstajte oko 10 minuta dok luk ne postane proziran. Često promiješajte sastojke u tavi.
  1. Zatim dodajte rižu i miješajte oko 3 minute dok riža ne postane prozirna na rubovima.
  1. Ulijte jednu šalicu toplog temeljca te pirjajte 4 minute dok tekućina ne ispari. Često promiješajte sastojke. Nastavite dodavati šalicu po šalicu dok tekućina ne ispari sveukupno oko 25 minuta. Često miješajte dok riža ne postane mekana.
  1. Umiješajte kestene, majčinu dušicu i mažuran te maknite s vatre. Dodajte preostalu žlicu maslaca, parmezan i peršin. Dodajte sol i papar po želji i servirajte.

Dobar tek 🙂

Savjet: Sastojke možete mijenjati i dodavati ovisno o ukusu. Ne zaboravite zarezati kestene pri pečenju kako biste ih lakše ogulili.

Recept preuzet s: http://www.bonappetit.com/recipe/chestnut-risotto-with-butternut-squash.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar