Recepti

Prirodno kiseljenje povrća

Kiseljenje povrća

Neke vrste povrća možemo kiseliti prirodnim putem, bez dodavanja octa. Najviše se kod takvog načina konzerviranja upotrebljava kupus, repa, krastavci, zelene rajčice i paprika.
Za uspješno kiseljenje se moraju osigurati optimalni uvjeti, a to su:
– sol koja se dodaje u količini 1-2%, ona je zaslužna za izdvajanje soka iz povrća u kojem se razvijaju bakterije mliječnog kiseljenja. Te bakterije takozvane dobre bakterije onemogućuju razvoj štetnih bakterija koje izazivaju kvarenje.
– pribor i ambalaža moraju biti perfektno čisti
– prvih 4-6 tjedana temperatura u prostoriji neka bude 22°C, nakon toga je najbolja temperatura od 10°C. Prostorija mora biti suha i prozračna.
Ovaj način konzerviranja se uglavnom primjenjuje kod većih količina povrća, te možete dodavati razne začine npr. papar, lovorov list, luk, lišće vinove loze ili višnje. Tako ukiseljeno povrće sadržava A, B, C vitamine, minerale i lako je probavljivo.

vegetables-905382_1280

Priprema:
Povrće mora biti svježe, čisto i zdravo. Ako povrće ribate, noževi moraju biti čisti i odmah krenite u pripremu, jer ako odstoji ono se može početi kvariti.
Povrće izmiješamo sa solju (oko 2% od težine povrća), rukama čvrsto zbijamo povrće u posudu kako bi se istisnuo zrak i pustilo što više soka. Ako pak upotrebljavate cijele glavice slažite ih gusto u redove(za cijelo povrće količina soli može biti manja nego za rezano). Posuda se puni do ruba i zalijeva slanom vodom. Zatim, kada je posuda puna, povrće se prekriva čistom bijelom krpom, nakon krpe stavljate drveni poklopac(kojega voda iz povrća mora prekriti) i na kraju kamen. Težina kamena neka bude oko 20% ukupne težine povrća.
Poslije mjesec dana otvorimo drveni poklopac, očistimo od pjene, kao i rubove posude. Krpu operemo pod hladnom vodom i uklonimo mekani dio povrća na površini.

Povrće je spremno za prvu upotrebu, vadimo ga po redu i stavljamo sve kao i ranije.
Vrijeme kiseljenja kontrolirajte, ako ima premalo soka, dolijevajte slanom vodom. Ako primjetite bijelu kožicu na površini, uklonite je.
Ambalaža koju koristimo za kiseljenje su velike staklenke, drvene bačve, kace, plastične posude koje moraju biti besprijekorno čiste, ne koristite ih za druge upotrebe.

Vaše zdravo prirodno ukiseljeno povrće će vam uzvratiti vitaminima koji su nam potrebni u zimskim nadolazećim danima.
Sretno!

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar