Voćnjak

Višnja

visnja

Zahvaljujući svojoj manjoj krošnji i mogućnosti da se gaji ili kao grmoliko stablo, višnju je lakše uklopiti u vrt. Dodatni poeni su također i što ima manji korijen i otpornija je na niske temperature. U vrijeme zimskog mirovanja može podnijeti temperaturu do -35 C. Višnja spada u rano voće koje spada u često prerađivane proizvode u prehrambenoj industriji (džemovi, sokovi, kompoti, nadjevi za konditorske proizvode, alkoholna pića i sl).

Najpoznatija vrste u RH je maraska koja raste u Dalmaciji. Za uspješno gajenje višanja, preporučamo kupovinu sadnica u specijaliziranim rasadnicima, a što se tiče mjesto zasade, odgovara joj i uz ogradu i sjeverna ili istočna strana iako više joj odgovara otvoreni teren. Izbor sorte treba voditi računa koliki joj je prinos, krupnoća plodova, otpornost plodova, vrijeme cvjetanja i zrenja, otpornost prema štetočinama i bolestima. Što se tiče njege višnje, potrebno je obratiti pažnju na zalijevanje i prihranjivanju, u čemu ne treba pretjerivati. Plodove je potrebno zaštiti i od ptica, a neprijatelji su joj i: trešnjina muva, lisne vaši, gubar, dudovac, a od bolesti: rešetavost i pjegavost lišća, palež cvijeta i grančica.

Za sadnicu je najbolje izabrati biljku staru godinu dana sa jakim nadzemni djelom i razgranatim korijenom. Višnju je bolje saditi u jesen, jer proljetna sadnja nosi veći rizik što se tiče primitka i u slučaju da sadite jednu do druge, potrebno je napraviti razmak 5 x 4 m. Prije sadnje, sadnicu bi trebalo potopiti u smjesu vode, ilovače i kravlje balege. Jama u koju se spušta sadnica mora biti dovoljno velika da korenje ima mjesta i ne sadi se preduboko, jer masa korijena višnje se nalazi na dubini od 40 do 80 cm. Korijen se u širinu prostire izvan širine krune.

Kada vaša višnja počne da raste iz godine u godinu, potrebno ju je redovito orezivati u periodu mirovanja. Svake godine treba ukloniti stare grane i dati novim jednogodišnjim prostor da razvije plod. U slučaju da se pregusto razvija, uklonite sve slabe grane, a jače ostavite na razmaku od 10 cm. Iako se višnja najčešće gaji u svrhu daljnje industrijske prerade, sigurni smo da će naći i mjesto u vašem vrtu za domaći kompot, sok i kolače.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar