Ooooooo pa lozica se budi, već se probudila.
Završilo je zimsko mirovanje i počinje se budit priroda, počinju prirodni procesi sa porastom temperatura.
Započinje prva fenofaza od njih sedam zastupljenih u jednoj godini vinove loze.
Za svaku fenofazu su potrebni određeni vanjski uvjeti, toplina i određena manipulacija samog vinogradara.
To je proces koji obuhvaća promjene koje se događaju periodički svake godine, a zovu se fenofaze ili faze razvoja loze.
Riječ fenologija potječe od grčke riječi phaino koja znači “predstaviti” ili “da se pojavi”, a kao znanost proučava odnos između vremenski bioloških zbivanja—obično životnih ciklusa biljaka i životinja i ekoloških promjena.
Prirodne pojave, kao što su migracija ptica, otvaranje pupova, cvatnja, oprašivanje ili sama aktivnost koja se događa u prirodi između flore i faune sve je to godišnji događaj. Moglo bi ga se povezati sa sezonskim ili klimatskim promjenama, posebno s vremenom ili temperaturom, a ne sa određenim kalendarskim datumom.
Životinje završavaju hibernaciju, izlaze iz svojih skrivenih staništa, a sunčevo produživanje dnevne svjetlosti znači početak još jednog godišnjeg biološkog ciklusa loze.
Sa prvim znakovima porasta temperature, vinova loza se budi iz mirovanja i pod utjecajem toplinskog učinka koji se vrši u tlu započinje svoj prvi stadij razvoja.
Kako je krenula vegetacija i prvi znaci proljeća, za početak ove faze bitni su temperatura zraka i temperatura tla.
Kada temperatura tla na dubini od 25-30 cm dosegne 7 do 10°C, počinje aktivnost korijena koji usvaja vodu iz tla kako bi nadoknadio zimski gubitak vode u svim organima biljke.
Lozi za pravilan početak suzenja ili plača treba srednja dnevna temperatura zraka koja mora biti 8-10°C, zapravo je potreban zbroj pozitivnih dnevnih temperatura.
Na rezu vinove loze u prvoj fenofazi suzenja vidljivo je kolanje vode kroz trs u obliku malih kapljica vode.
To su sokovi koji nemaju hranjivih tvari niti mineralnih sastojaka u sebi, loza ništa ne gubi na hranjivosti otjecanjem vode koja okolini daje na važnosti da kreću i radovi u vinogradu.
Nema više mirovanja, pokušavamo vinogradu pomoći da da sve od sebe.
U ovoj fazi ide završetak rezidbe vinove loze kod nas na moru.
To se radi zbog izbjegavanja smrzavanja kada krene kolanje sokova. Rezidbom pokušavamo regulirati rod i kakvoću plodova.
U vinogradu se tijekom ove faze izvršavaju i određeni radovi kao iznošenje pruća iz vinograda, skidanje stare kore, popravak naslona, vezanje trsa i lucnjeva , gnojidba. Sve ove radove treba završiti do početka kretanja pupova i razvoja mladica, znači otprilike tijekom travnja u našim uvjetima.
Kada ova fenofaza završi loza se čeliči do druge predivne faze pupanja, a dalje onda kreče božanstvo cvatnje, pa rast bobica, sve do dozrijevanja grožđa…završava sa pripremom za zimu i zimskim odmorom….Kada je vama vinograd najljepši? …ja mislim da je baš u proljeće!
Ostavite komentar