Vinoteka

Bila jednom jedna lozica …od koje je sve krenulo

martinje

Kolijevka vinove loze (lat. Vitis vinifera) vjeruje se da je područje između Crnog i Kaspijskog mora, ali i Kavkaz je često označen kao pradomovina vinove loze.

U toplijim vremenskim predjelima vjerojatno je i divlje rasla u srednjoj Europi jer se u smeđem ugljenu nalazilo sjeme i listovi vinove loze.

Današnje glavno stanište je sjevernija umjerena zona. Da bi vinova loza dospjela do zrelosti, potrebna joj je prosječna ljetna temperatura od 18 do 20° C, jer je za stvaranje šećera, uz sunčanu svjetlost, potreban i utjecaj topline.

Za rast vinove loze potrebno je mnogo vlage, a za zrenje grožđa mnogo topline. Ona uspijeva na svakom zemljištu i raste kao trajan grm.

Kao biljka penjačica dostigne visinu od 6 do 15 m i orezivanjem se održava na željenoj visini, a osim što profinjeno izgleda može koristiti i kao hlad terasama dok uživate u vinu.

Cvjetovi se, kako obično narod kaže, razvijaju u grozdu, iako to botanički gledano nije grozd nego metličasti cvat.

Žuto zeleni pojedinačni cvjetovi ugodna su mirisa, a oprašuju se vjetrom gdje dolazi do samooprašivanja i na taj način do nastanka ploda, pa radi toga pčele i ostali insekti nisu potrebni za vršenje oprašivanja.

Plod je boba s nekoliko sjemenki, vrlo sočna, slatka ili kiselkasta. Plod može biti krupniji ili sitniji ovisno o odlikama vinove loze, također ima širok raspon boja od zelene, žute, crvene, plave do purpurne.

Danas se vinova loza uzgaja širom svijeta i veliki trend postaje sama proizvodnja vina.

Tu pomaže široka lepeza sorata u svim krajevima svijeta, od stolnih za upotrebu u svježem stanju kao voće, za proizvodnju koncentrata, sokova, kompota i marmelada, za sušenje, za destilate, proizvodnju vina ili u dekorativne svrhe.

Vinova loza je najzastupljenija  kod nas zbog uzgoja vinskih sorata, koje se dijele na bijele, crvene i crne sorte. Razvrstavamo ih prema kakvoći, autohtonosti te po kontroliranom zemljopisnom podrijetlu.

Ima za svakog po nešto i za vinoljupce i za sladokusce, ali i za one koji samo vole promatrati prirodu i predivne vinogradarske krajolike.

Pa ako već nemate neki mali kutak za uzgoj loze, uvijek možete maštati uz dobru kapljicu ili navratiti nekom vinaru.

Živjeli!

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar