Moj vrt

Brokula i Cvjetača

brokula

Brokula i cvjetača jedino su povrće koje je ujedno i cvijeće. Osim toga sadrže najviše antikancerogenih tvari od svog povrća, a bogatstvo svojih nutritivnih vrijednosti zadržat će ako se kuhaju na pari. Podnose niske temperature te su spremne za berbu na jesen i zimu. Važno ih je uvrstiti u jesenski i zimski jelovnik zbog obilja vitamina i minerala. Zato se bolje upoznajte s ovim ukusnim cvjetovima.

Brokula

Brokula potječe s Mediterana. Njezino ime dolazi od latinske riječi bracchium što znači «grana». Postoji više različitih vrsta. Ona koju najčešće konzumiramo i pronalazimo u vrtovima i na tržnicama poznata je i kao američka, odnosno talijanska brokula. Ova vrsta je zimska kultura i uspijeva na nižim temperaturama, na otvorenom i prilično plodnom tlu. Brokuli je potrebno dosta njege. Ona zahtijeva veće količine vode i ne podnosi korov. Isplati je se uzgajati u manjim vrtovima jer cvjetovi nakon berbe uvijek nanovo izrastu. Ova kupusnjača dozrijeva brzo i pogodna je za zamrzavanje.

Nutritivna svojstva

Brokula je izvrstan izvor C vitamina, betakarotena, željeza, kalija i folata. U 100 grama brokule nalazi se više od polovine dnevne preporučene doze C vitamina. Bogata je antioksidansima i pomaže kod stresa. Brokula je zaslužna za lijepu kožu, dobar vid, zdrave kosti i zube.

Cvjetača

Poznata i po nazivu karfiol, uglavnom je bijele ili žućakste boje, a može biti i zelena ili ljubičasta. Cvjetača je usjev koji uspijeva u hladnijim godišnjim dobima. Uzgaja se slično kao brokula te je također pogodna za zamrzavanje.

Nutritivna svojsta

Cvjetača je također dobar izvor C vitamina. Sadrži sastojke sumpora koji mogu pomoći u zaštititi od različitih oblika raka, posebno raka debelog crijeva. U 100 grama cvjetače nalazi se više od polovine dnevno preporučene doze C vitamina. Budući da cvjetača sadrži samo 28 kalorija u 100 grama, dobar je sastavni dio uravnotežene dijete jer je zasitna, a ne deblja.

 Zanimljivosti:

  • Brokulu su jeli stari Rimljani 6 stoljeća prije Krista.
  • Jedna šalice brokule sadrži istu količinu C vitamina kao jedna naranča.
  • Thomas Jefferson, jedan od očeva Sjedninjenih Država, prenio je sjeme brokule iz Italije jer mu je ona bilao miljeno povrće.
  • Kina proizvodi 8 milijuna tona brokule na godinu.
  • Narančasta cvjetača najukusnija je vrsta cvjetače.
  • Cvjetača znači “kupusov cvijet”.

Ovo povrće uopće nije dosadno! Ako vam dosadi u vrtu ili kuhinji, ipak ga se nemojte riješiti. Pokušajte od njega načiniti dekoracije ili aranžmane jer su one ujedno najzdravije cvijeće na svijetu.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar