Abeceda biljaka

Brusnica

brusnica

Brusnica (Vacinium L.)

Ostali nazivi: borovka, crvenozrna borovnica, brašnjača, brosnica, brusnik, gorenk, medveđe grožđe

Porodica: Ericaceae, vrjesovke

Opis: Brusnica je zimzelena grmolika biljka koja naraste od 10 do 40 cm. Listovi su tamno zelene boje, jajastog oblika, na rubu blago uvrnuti. Cvjetovi rastu u grozdovima zvonastog oblika i crvenkasto-bijele boje. Brusnica cvjeta tijekom svibnja i lipnja, a sazrijeva u srpnju i kolovozu. Bobice, kada sazru, postaju svijetlocrvene boje i kiselkastog su okusa.

Njega: Brusnica je vrlo otporna na hladnoću, a voli sunčana i suha mjesta. Međutim, više joj odgovaraju hladnija područja s više vlage. Ako sadite više grmova, potreban je razmak od 30 cm, a zemlju oko nje bi bilo dobro zaštiti malčom od piljevine i borovih iglica radi slabijeg isušivanja zemljišta. Sama pušta izdanke koji se primaju u zemlju, tako da takav izdanak možete jednostavno presaditi negdje drugdje. Svake druge godine ju je potrebno prorijediti, a suhe grane je potrebno odrezati do mjesta nicanja.

Ljekovita svojstva: Bobice brusnice su poznate kao snažan antioksidans koji služe u prevenciji različitih bolesti. Brusnica je najpoznatija kao pomoć u liječenju urinarnih infekcija, međutim korisna je i protiv rasta bakterija. Čaj od lista brusnice pomaže kod reume i gihta. Sok od brusnice je bogat vitaminima A, B i C te se može koristiti i kao dodatak prehrani.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar