Abeceda biljaka

Češnjak

cesnjak

Češnjak (Allium Sativum)

Opis: Češnjak je u srodstvu s lukom, porilukom i vlascem, te spada među najstarije povrtne kulture. Glavica češnjaka se sastoji od češnjeva s vanjskom ljuskom, koji imaju svoju zajedničku vanjsku. Uglavnom se prodaje u vijencima ili snopovima, ali se može naći i u prahu ili kao ekstrakt. Češnjak uspijeva skoro u svim uvjetima i odgovaraju mu skoro sve vrste zemljišta osim zaslanjenog tla. Dovoljna mu je umjerena vlaga, a u slučaju dužeg sušnog perioda, dovoljno ga je povremeno zalijevati kako bi uspio.

Sadi se u jesen ili rano proljeće. Biraju se zdrave lukovice, koje se sade u razmaku od 20 cm i u dubinu do 5 cm. Tijekom rasta potrebno ga je zaštiti od korova. Češnjak je spreman za vađenje kada mu se listovi osuše i polegnu. Nakon što se izvadi potrebno ga je staviti kako bi se prosušio skladištenja.

Ljekovita svojstva: Češnjak je intenzivnog mirisa i okusa, te poznat po uporabi u kulinarstvu, ali i u medicinske svrhe. Kao lijek povoljno utječe na bolesti kao što su virusne i bakterijske infekcije, kardiovaskularne bolesti, bolesti dišnih puteva i probavne smetnje, parazita, kontrolira tlak i kolesterol, ali i šećer u krvi. S obzirom na to da češnjak regulira imunitet, sprječava alergene upale.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar