Prava poslastica za ljubitelje slatkog!
Sastojci za biskvit:
- 4 jaja
- 10 dag šećera
- 15 dag margarina za kolače
- 20 dag čokolade za kuhanje (tamna)
- 4 žlica brašna
- 1 prašak za pecivo
- Šalica mlijeka
- Sastojci za karamel preljev: 200 gr šećera
- 200 ml slatkog vrhnja
- 40 gr maslaca
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
Pjenasto umutite žumanjke i šećer, a čokoladu i margarin rastopite. Sve promiješajte prosijanim brašnom i praškom za pecivo. Istucite bjelanjke i lagano ih umiješajte u prethodnu smjesu. Tepsiju namažite tankim slojem maslaca i pobrašnite tek toliko da ga prekrije. Ulijte smjesu za biskvit i stavite je u prethodno ugrijanu pećnicu, na 180ºC oko 20 minuta. Čačkalicom provjerite je li pečen.
Dok se biskvit peče, pripremite karamelu. Šećer stavite u dublju tavu; preporučujemo da koristite one sa svijetlom unutrašnjosti kako bi bolje pratili boju. Miješajte dok se šećer ne počne topiti, a zatim lagano okrećite tavu u svim smjerovima dok se u potpunosti ne otopi i dobije zlatnu boju. Pripazite da vam ne pregori. U karamelu dodajte ugrijano slatko vrhnje. Smjesa će možda malo prskati i zgrudati se, ali vi samo nastavite zagrijavati na slabijoj vatri dok se sav šećer ne otopi u vrhnju. Sklonite s vatre i dodajte ekstrakt vanilije, maslac i mrvicu morske soli.
Pečeni biskvit izbodite po cijeloj površini čačkalicom i poprskajte mlijekom. Prelijte karamelom i ostavite hladiti. Po želji pospite listićima badema. Uživajte u slatkim zalogajima!
Ostavite komentar