Znate li da je nakon ljetnih mjeseci, u kojima je naša koža više izložena suncu, dobro jesti što više grožđa? Na vinovoj lozi upravo dozrijevaju ove crvene, crne i bijele bobice prepune flavonoida. Oni povoljno utječu na smanjenje oštećenja stanica kože koja je bila izložena ultraljubičastim sunčevim zrakama. Osim toga, grožđe čisti organizam i održava vitku liniju te djeluje antivirusno i antikancerogeno. To je idealna priprema organizma za zimske mjesece!
Stoga smo odabrali neuobičajeni recept od grožđa čija je priprema brza i jednostavna, a sastojci su vrlo zdravi. Ovaj izvor vitamina, željeza, kalcija, folne kiseline i proteina zaštitit će vašu krv i osigurati vašem tijelu energiju i ljepotu.
Slatko-slana zdjela zdravlja
Vrijeme pripreme: 30 min
Sastojci (2 velike ili 4 manje porcije):
- 3/4 šalice leće
- pola šalice tostiranih oraha
- 1 i pol šalica crvenog grožđa bez koštica
- 1 stabljika celera
- pola šalice feta sira
Dresing:
- 2 žlice vinskog octa (crvenog)
- sok od jednog limuna
- 2 žličice meda
- 3 žlice maslinovog ulja
- Prokuhajte 2 i pol šalice vode u srednjoj posudi. Dodajte leću. Na laganoj vatri kuhajte oko 20 minuta ili dok leća ne omekša. Ocijedite leću i isperite je hladnom vodom.
- Popržite orahe u suhoj tavi na srednjoj temperaturi dok lagano ne posmeđe, a zatim in nasjeckajte.
- Prepolovite bobice grožđa i narežite celer na komadiće te pomiješajte sve sastojke u zdjelu.
- Za dresing umutite vinski ocat, sok od limuna i med. Dodajte maslinovo ulje, prelijte dresing po salati i izmiješajte. Po želji dodajte sol.
Dobar tek 🙂
Savjet: Umjesto leće možete koristiti kus kus, kvinoju, proso ili rižu.
Recept preuzet s: http://www.cheaprecipeblog.com/2011/10/lentil-feta-grape-and-walnut-salad-recipe/.
Ostavite komentar