Moj vrt

Dekorativno povrće, voće i začinsko bilje

vrt

Ranije sam pisala o potageru odnosno o dekorativnom povrtnjaku, pa je tako došlo vrijeme da saznate koje su to dekorativne biljke. Dizajnirajte svoj vrt kako bi bio atraktivan i zapanjujući. Neka mu se svi dive, a ponajviše vi.

DEKORATIVNO POVRĆE
Ako vrtu želite dodati jaku boju preporučujem vam sadnju crvenolisne blitve, a možete iskoristiti i ciklu. Pa tako tamo gdje je sve zeleno ubacite jedan od ovih crvenih detalja. Izgledati će sjajno. U vrtu gdje prevladava kruto lišće ubacite mrkvu koja će razbiti grubost prostora. Razlog je što mrkva ima lepršavo i mekano lišće. Za prekrivanje sjenica upotrijebite biljke penjačice poput tikvice, bundeve, grašak i graha. Tikvice i bundeve vrtu daju šarm i atraktivnost.

DEKORATIVNO VOĆE
Želite mjesto ispod kojega možete ležati na dekici onda posadite šljivu, krušku ili jabuku koje će vam stvoriti sjenu tijekom vrućih ljetnih dana, a vi ćete u tišini piti hladan napitak i čitati svoje omiljeno štivo. Osim što ove voćke imaju lijep oblik, zamislite tek kada počnu cvjetati, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim u toj proljetnoj bajci. A tek plodovi, to je ljetna bajka gdje sreći nema kraja. U slučaju da volite simpatične grmove, onda je za vas najbolje izabrati grmolike voćke poput crvenog ribiza i ogrozda. Za vinoljupce preporučavam krasoticu vinovu lozu.
Jagodu možete posaditi uz rubove gredica jer su izvanredne kao rubne biljke, one će biti poput čuvara vašeg vrta.

DEKORATIVNO ZAČINSKO BILJE
Začini su uvijek dobar izbor za dekoraciju vrta radi mirisa i izgleda. Majčina dušica, kadulja i ružmarin neka budu vaš izbor ako volite grmolike začine na rubovima gredica. Svaki puta kada prođete mjestom gdje će rasti ovi začini udahnuti ćete opojne mirise. Za obrubljivanje staza možete upotrijebiti peršin i luk vlasac.

Miješajte biljke, ne morate imati zasebno voćnjak, povrtnjak i dio za začinsko bilje. Otvorite se prema prirodi, pružite joj ruke i čvrsto je zagrlite. Pustite neka vas ona uči, jer ona je najbolji učitelj koji vas nikada neće iznevjeriti ako ćete je pozorno osluškivati.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar