Zdravi zalogajčić

Dinja – osvježavajuća namirnica sa samo 120 kalorija!

Koštica dinje

Ovo slatkasto niskokalorično voće pružit će Vam ukusno zadovoljstvo kao svježa voćna salata, kompot, marmelada ili čak osvježavajuć ljetni koktel u ovim zadnjim danima ljeta. Izrezanu dinju na sitne kockice pomiješajte s rumom, medicom ili vinom i izradite slatkasti napitak koji će zadovoljiti sva Vaša osjetila!U egzotičnim zemljama, radi se salsa od dinje, a odličan okus ima i dinja u kombinaciji s pršutom ili medom.Ovaj osvježavajuć, zeleno-žut plod svojstvene arome i slatkog okusa cvate na početku ljeta, a bere se u jesen. Plod je obično dug od 15-22 cm, težak 1-2 kg, te sadrži 95% vode, 1% bjelančevina, 5,5% šećera, betakaroten, vitamin A, B i C te je bogata magnezijem, željezom i kalcijem.  Preporuka je svih nutricionista!

Uzgoj

Prije sadnje potrebno je ustiniti gornji sloj zemlje. Tlo za uzgoj treba imati oko 2,5% humusa te je potrebno konstantno rahlenje tla, zbog poboljšanja rasta biljke. Predlaže se jedno obilno zalijevanje svaki tjedan, a uzgajati se može na tlu ili vertikalno. Kada se dinja lagano odvoji od drške, to je znak zrelosti Vašeg slatkog ploda.

Pozitivan učinak na zdravlje!

Samo 2 šalice usitnjene dinje sadrže 120 kalorija (100 grama ima 34 kcal). Ona osim što će ugasiti žeđ može zaštititi od štetnog zračenja sunca i sunčevih opetklina – preporučuje se stavljanje obloga iscjeđene dinje ili same kore na oboljelo mjesto, ali s druge strane, ona potiče i tamnjenje po ljeti, a istovremeno čuva kožu od prijevremenskog starenja. Kalij i voda iz dinje potiču rad bubrega, olakšavaju probavu, a regulirajući ju eliminiraju štetne tvari iz organizma. Osim ploda, preporučuju se i suhe koštice dinje – naročito ljudima koji boluju od bolesti bubrega.

Prepustite svojim osjetilima da uživaju u ovoj niskokaloričnoj kraljici hidratacije, koja će Vas istovremeno osvježiti, smiriti i čuvati Vaše zdravlje!

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar