Vinoteka

Dobar dan Teran!

torero-1247617_1280

 

Kada netko kaže Teran moja misao asocira na markantnog Matadora prodornog pogleda sa baršunastim plaštem boje krvi.

Mislim da bi tako izgledao Teran da se pretvori u čovjeka!

Već na trsu sorta pokazuje svoj jak karakter.

Vino Teran  prvi put se spominje krajem 14. stoljeća kada se u keramičkim bocama služio carevima.  Prije 80-ak godina bio je najraširenija sorta u Istri.

Najpoznatija je autohtona sorta uz Malvaziju najvećeg poluotoka Istre.

Kada ga probate shvatite da se radi o vinu sa snagom i postojanošću.

Dobio je ime po njemačkoj riječi Ter koja znači katran, taman kao katran. Kažu u Istri za njega  da je vino snažnih i odvažnih.

Uspio je kao sorta posvađat vinare, takav karakter ima da ljudima unosi nemir jer se bore za njega . . . .kao pravi bikovi!

Zato su se polemike vodile oko ovog matadora i upotrebe njegovog imena vinske sorte. Susjedne zemlje tvrde da je izvorno njihova sorta, čak se i postavlja pitanje kako se zaštititi jer Slovenija ne pristaje na transgraničnu zaštitu vina Teran.

Je li Teran ili Refošk, jel to ista sorta ili su braća po sortama?

U projektu Ampelografska i genetička srodnost sorata Teran i Refošk radilo se istraživanje o njihovom nastanku i moguće rodbinske povezanosti. Na kraju je utvrđeno analitičkim metodama na bazi DNA da se ipak radi o dvije sorte.

Sumnje, koje su bile da je to isti kultivar, ali sa različitim ekspresijama ovisno o mikro lokaciji, su otklonjene.

Ipak na kraju bogata crvena zemljica ispada da pridonosi ovom vino koje ima rubinsku boju zečje krvi. List mu je specifično dlakav sa unutarnje strane za razliku od Refoška. Rodnost je dobra, otporan je na bolesti. Ima teške i velike grozdove zbijenih bobica, koji su suncem okupani u ljubičastim tonova. Jajolike bobice kao da prsnu kada ih zagrizete zbog elastičnosti kožice.

Vino daje arome šumskih bobica,  višanja, malina i naglasak na crni papar.

Kiseline su visoke daju vinu pun i robustan okus, alkoholi slabi od 9 do 12%, šećer je umjeren, polifenoli ili  tanini u potpunosti  dugo prisutni.

Jako taninsko vino čak se smatra ljekovitim zbog toga.

Prosušivanjem  grožđa Terana uz dodatak začinskog bilja i destilata dobiva se i likersko vino poznato kao Teranino.

Ako želite uživati za stolom uz ovakvo markantno vino poslužite ga na 18 stupnjeva uz bilo koje jelo od istarskih proizvoda. Sljubljuje se s boškarinom, divljači, tartufima, pršutom i sirom. U tradicionalnu Istarsku supu se dodajte ovaj eliksir snage.

Meni je bila dovoljna samo košarica domaćeg kruha.

Neizostavno je jedino ugodno društvo da Vas netko zagrne plaštem, a to može biti i sam Teran u čaši.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar