Drobnjak (Allium schoenoprasum)
Ostali nazivi: vlasac, sitni luk, luk drobnjak, šnitlah
Porodica: Liliaceae/Alliaceae – ljiljani, rod Allium (lukovi)
Opis: Drobnjak je vrsta luka, srodan češnjaku i crvenom luku. Naraste do 25 cm visine, a podzemna stabljika je duga do 3 cm. List drobnjaka je tamnozelene boje. Šupalj je i cjevast, s malim svijetlo ljubičastim cvjetovima koji zajedno tvore štitac. Cvate u toplijim krajevima već početkom svibnja, a u sjevernijim krajevima cvate i do kolovoza.
Primjena u kulinarstvu: Drobnjak pospješuje probavu. Sadrži željezo i arsen, tako da je djelotvoran u pročišćavanju krvi i sprječavanju slabokrvnosti. Najbolje ga je konzumirati dok je svjež jer sušenjem gubi korisna svojstva. Sadrži vitamin C, eterična ulja i minerale, tako da se njegova upotreba ne treba ograničiti samo na tople mjesece, već se kao kuhinjski začin može koristiti tijekom cijele godine.
Ostavite komentar