Dekoracije

Eko grafiti od mahovine

Grafiti od mahovine

Novi urbani trend širi se svijetom. Nevjerojatna domišljatost i kreativnost uočava se na zidovima kuća i zgrada u svim mogućim zelenim oblicima. Novi stanari krase zidove, a zbog jednostavne izrade za njih se odlučuju stanovnici sela i gradova. Eko grafiti od mahovine izazivaju osmijeh, a mi vas ohrabrujemo da i vi dodatno ukrasite svoja dvorišta. Prije svega upoznajmo se s mahovinom.

Ova široko rasprostranjena biljka je najjednostavnije građena kopnena biljka na Zemlji. Postoji više od 20 000 vrsta mahovine, a neobična je i po tome što nema provodni sustav za opskrbu vodom i hranjivim tvarima, nego upija vodu cijelim tijelom. Mahovine na Zemlji rastu preko 450 milijuna godina, a narastu svega nekoliko centimetara. Stoga podsjećaju na zelene tepihe. Ove vrste vole vlažna mjesta, a u Hrvatskoj raste oko 1000 različitih vrsta mahovina. Najveću skupinu čine prave mahovine.

Poznato je da mahovina pomaže pri orijentaciji u šumama jer raste na sjevernoj strani drveća. Stoga je za izradu eko grafita najbolje odabrati zid na sjevernoj strani. Slijede upute za izradu.

Za 1 veći ili 2 manja grafita potrebno vam je:

  • 3 šake mahovine
  • limenka piva (0,33)
  • pola žličice šećera
  • blender
  • kist
  1. Mahovinu isperite od zemlje i razlomite na male komade.
  2. Stavite je u blender s pivom i šećerom te miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu.
  3. Prelijte smjesu u plastičnu posudu te kistom nanesite željeni oblik na vlažan i sjenovit zid.
  4. Povremeni pošpricajte vodom dok nakon nekoliko tjedana mahovina ne izraste u predivan grafit.

Savjet: Prije nanošenja smjese, savjetujemo da od kartona ili papira formirate željeni okvir za grafit.

Osim zida, mahovinom možete uljepšati stari vrtni namještaj, vrtne stazice i ograde, vaze i krovove kuća. Ona zauzvrat traži samo malo vode u suhim razdobljima. Inače, mahovina se može sušiti i dosta je izdržljiva, a istovremeno i nježna. Probudite ljepote ove drevne biljke dok ponovo ne zaspe ispod zimskog pokrivača.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar