Dekoracije

Glicinijina plava kiša

glecinija

Jedna od najljepših povijuša je upravo glicinija ili vistarija (Wistaria sinensis) zbog lijepih cvjetova koja cvjetaju rano i obilno sa interesantnim krivudavim stablom.

U ljepoti cvjetova možete uživati u ožujku, travnju ili svibnju ovisi od udaljenosti od mora, čak i u jesen će vas zavoditi samo oskudnije.

Listopadno je drvo koje se povija slijeva nadesno visine 10-18 metara, stablo mora imati oslonac uz koji se penje i prislanja. Grančice su obrasle gustim dlačicama, a očaravajući cvjetovi su mirišljavi, plavomodri ili plavoljubičasti koji formiraju guste duge grozdove. Lista istovremeno sa cvjetanjem izdašno, svake godine.

Za uspješan rast i razvoj traži pjeskovita, ocjedita, svježa i hranjiva zemljišta. Brzo raste, treba biti zašićena od sjevernog vjetra, sadite je uz zgradu ili zid.

U mladosti je treba redovno zalijevati, a kasnije ne traži preveliku njegu, osim orezivanja. Podnosi gradski klimat i mraz.

Ovako nešto može samo domišljata priroda iznjedriti. Po ovakvoj plavoj kiši je sigurno romantično kisnuti u društvu drage osobe. Što vam je više potrebno za ljepotu osim nje?

U video prilogu možete pogledati spektakularnu japansku gleciniju u Ashkiga Flower Parku.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar