Abeceda biljaka

Heba

heba

Heba (Hebe)

Ostali nazivi: zijevalice

Porodica: Scrophulariaceae

Opis: Heba je zimzelena grmolika biljka, koja naraste od 30 cm pa i do 2 metra visine. Rod obuhvaća više od stotinu vrsta. Neke imaju kopljaste listove, a druge male perutave koje podsjećaju na listove čempresa. Heba cvjeta od lipnja do listopada, a boje cvjetova variraju od bijele do ljubičaste. Cvjetovi su ljevkastog oblika i rastu u klasovima.

Njega: Heba se razmnožava iz reznica koje se odsijecaju na duljinu od 8 do 10 cm u srpnju ili kolovozu, i to s grane koja ne cvjeta. Potrebno ju je zasaditi u posude promjera do 20 cm. Odgovara joj temperatura od minimalno 10ºC, vlaga i zasjenjeno mjesto. Stare biljke je potrebno presađivati u ožujku ili travnju u posudu koja je malo veća od prethodne, pa sve do promjera od 40 cm. Potrebno je odstranjivati ocvale cvjetove kako bi poticali dalje cvjetanje.

Vrste sa sitnijim listovima vole više sunca, dok on sa krupnijim listovima pak vole sjenu. Potrebno ju je redovito zalijevati i ne dozvoliti da se zemlja osuši, ali ni da leži u vodi. Vrste s malim listovima zimi zahtijevaju pažljiviju njegu, te ih je potrebno zaštiti ili unijeti u zaštićene prostorije.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar