Voćnjak

Izaberite idealnu trešnju za vaš voćnjak

tresnja
Ova  omiljena voćka daju plodove slične višnji, ali ih po okusu sigurno razlikujemo. Slatki i sočni plod trešnje nas uvijek vraća u djetinjstvo.

Trešnja traži dublje i vlažno tlo, dok višnja uspijeva i na suhom tlu. Obje vrste traže lakše tlo i što više svjetla. Trešnje se uglavnom uzgajaju u prirodnom obliku piramide. Višnje rastu prirodno u obliku kugle i njihove grane se objese prema dolje. Izbojci su im elastični i daju se formirati uz zidove kuće, pa tako uz korist mogu poslužiti i kao ukras. Nabrojat ćemo vam neke sorte trešanja tako da znate kada možete očekivati slasne plodove.

Majska rana je sorta trešnje koja ima ružičastu kožicu i mekano meso. Vrlo je sitna, nešto krupnija od divlje trešnje. Jedina joj je prednost što sazrijeva vrlo rano u polovici svibnja.

Markova rana je vrlo rana trešnja, a plod je svijetlocrvene boje, mekog i sočnog mesa. Plod je sitan do srednje krupan. To je jedna od najboljih ranih sorti trešanja. Rano cvjeta, pa često može ozepsti od proljetnog mraza.

Lionska rana je sorta krupnog, srcolikog oblika i svijetlocrvene boje ploda. Meso je sočno, jasnocrvene boje s krupnom košticom. Ova dugovječna sorta sazrijeva na kraju svibnja i vrlo je rodna sorta bujnog rasta.

Hedelfinger je prva trešnja, čvrstog mesa koja sazrijeva početkom lipnja. Tamnocrvene je boje i vrlo rodna sorta. Ova trešnja je dobra za ukuhavanje.

Germersdorfska trešnja sazrijeva u prvoj polovici lipnja i to postepeno.

Beta ima krupan plod crnosmeđe boje i nije osjetljiva na kišu. Meso ploda je čvrsto i vrlo je rodna. Dozrijeva u polovici lipnja, a plodovi su dobri za ukuhavanje i pogodna je za kućni vrt.

Magda ima velik, sjajan i crn plod. Nije osjetljiva na kišu, a meso joj je srednje čvrsto. Dozrijeva krajem svibnja i  vrlo je dobra sorta za kućni vrt.

Star trešnja ima vrlo velik i aromatičan plod, crnosmeđe boje. Pogodna je  za uzgoj uz zidove te zahtijeva dobro tlo. Niskog je rasta i naročito je pogodna za kućne vrtove. Dozrijeva krajem lipnja.

Volovsko srce ima tamnocrven krupan plod, čvrstog mesa u obliku srca. Bujnog je rasta i pogodna za kućne vrtove koji imaju vrlo plodno tlo. Dobra je za ukuhavanje, a dozrijeva krajem lipnja.

Šnajderova kasna sorta ima vrlo krupan tamnocrveni plod, čije je meso čvrsto i pogodno za ukuhavanje. Zrele plodove očekujte početkom srpnja.

Denisova žuta ima vrlo krupan žuti plod kiselkastog okusa. Osjetljiv je na kišu, puca i može dobiti tamne mrlje. U pogodnoj klimi plod je izvrstan za ukuhavanje.

Izaberite sunčano i prozračno mjesto za svoju trešnju jer ne vole hladna i vlažna tla. Odgovara im pjeskovito, blago kiselo ili neutralno tlo. Ne podnose mjesta s jakim vjetrom zbog toga što su im potrebne pčelice koje ne lete po vjetrovitom vremenu. Izaberite jednogodišnju ili dvogodišnju sadnicu visine oko jedan i pol metar te ju prikratite za trećinu. Pozornost obratite na korijenje koje ne smije biti suho, a ako primijetite da je korijen suh, namočite ga par sati u vodi te prikratite sve suhe i oštećene dijelove. Preporučuje se jesenska sadnja u dobro pripremljenu jamu ili brazdu s dobrim kompostom na dubinu od 70 cm.

Cijepljeno mjesto mora biti desetak cm iznad tla, a na korijen se dodaje sloj rahle zemlje koji se mora dobro ugaziti kako ne bi ostali džepovi zraka koji bi mogli dodatno isušiti korijen. Zemlju ugazite gumenim čizmama jer je tako najmanja mogućnost da ćete oštetiti korijen. Oko korijena možete dodati gnojivo te ga pokriti slojem zemlje koji ćete nakon toga dobro zaliti. Dodatno gnojenje kasnije nije potrebno.

Redovito obrezujte stablo trešnje, ali samo u stanju mirovanja. Njegujte i čuvajte stablo jer je trešnjin plod poznat kao zdravo voće s niskim glikemijskim indeksom, bogato kalijem te pospješuje izlučivanje vode iz organizma. Uživajte u predivnom cvatu trešnje i sočnim, slatkim plodovima uz naše savjete.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar