Moj vrt

Izaberite tip vrta

Izaberite tip vrta

Prije nego krenete u svijet vrtlarenja, bilo bi dobro odlučiti kakav vrt ustvari želite.
Izaberite onaj koji će vam odgovarati po afinitetu. Formalni, neformalni, seoskih, dvorišni ili vrtlarenje u lončanicama. Koji god odlučite sigurni smo da ćete ga sjajno urediti i diviti se plodovima svojega rada.

FORMALNI VRTOVI
Ako volite uniformiranost onda je ovo idealan vrt za vas, uređeni su po preciznim određenim pravilima. Uglavnom sa gredicama i travnjacima imaju pravilne i ravne zaobljene obrise. Ovakav tip vrta zahtjeva redovitu njegu, nećete li ga njegovati vrt će izgubiti uniformiranost, poprimiti će zapušten izgled te će nestati pravilan dizajn.
U formlanim vrtovim je teško kasnije nešto mijenjati, zato budite sigurni što točno želite prilikom dizajniranja. Biljke koje će se tu odlično snaći su ljetni čempres, klinčić, šeboj, patuljasti šišmir, tisa, timijan.

NEFORMALNI VRTOVI
Za razliku od strogih formalnih, neformalni su opušteniji, nisu jednolični i ako poželite nešto kasnije mijenjati neće biti problema. Ovaj tip vrta je namijenjen osobama koje nemaju puno vremena, jer ako se ne bavite vrtlarenjem par dana ili cijeli tjedan, neće mu se ništa dogoditi. Tu uglavnom dominiraju zeljaste trajnice, drveće i grmovi, proljetne i ljetne cvjetnice, možete saditi jednogodišnje otporne biljke i dvogodišnje.

SEOSKI VRTOVI
Oni su potpuno slobodni, raspršeni i opušteni. Odličan za osobe koje ne robuju pravilima jer se tu često na istim gredicama može vidjeti razno povrće, ukrasne biljke, voće i začinske biljke.
Redovito ih održavajte, posebno tijekom ljeta i sredine jeseni pazite kako svaka biljka ne bi odlutala u susjedni teritorij.

DVORIŠNI VRTOVI
Uz uzgajanje u lončanicama, dvorišni vrtovi su postali vrlo prihvaćeni trend koji je i dalje u porastu. Na terasama i u dvorištima možete uzgajati biljke u teglama, bačvama, prozorskim sandučićima i visećim košarama. Osim što ćete uživati u plodovima imati ćete i prekrasan prirodni dekor. Tijekom ljeta je potrebna redovita pažnja, pripazite na zalijevanje i uklonite ocvale cvjetove zarad poticanja razvoja novih.

VRTLARENJE U LONČANICAMA
Popularnost koja ne opada je ovakav tip vrtlarenja. Idealno za one koje žive u zgradama, a izgubili su doticaj sa prirodom, fali im zelenilo i žele uzgajati vlastite biljke na balkonu. O dekoraciji i dizajnu balkona nije potrebno niti govoriti, uživati ćete u bojama, mirisima i osjetiti bar na tren da ste u prirodi. Tu možete utjecati na izbor zemlje koji je od izuzetne važnosti dok je izbor biljaka ograničen na one koje uspijevaju u malim količinama zemlje.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar