Svijet kroz cvijet

Izbor sobnog bilja

kaktusi

S obzirom da je kalendarski još uvijek zima, sigurni smo da mnogim ljubiteljima cvijeća nedostaje šarenilo biljaka, pa će mnogi od vas posegnuti za kupovinom sobnog bilja. Za vas koji ste početnici u uzgoju bilja u stanu, htjeli bi vam olakšati izbor bilja koje će, uz malo vremena i truda, sigurno uspjeti u vašem stanu.

Na što konkretno treba obratiti pažnju? Nije dovoljno otići u cvjećarnicu i jednostavno odabrati cvijet koji vam se najviše sviđa. Trebali biste obratiti pažnju na: količinu svjetlosti u vašem stanu, koji dijelovi stana imaju direktnu sunčevu svjetlost, a koji su u sjeni, koliko ima topline ili vlage. Što je više svjetlosti u stanu, izbor bilja je širi. Jedan od uvjeta za izbor prave biljke je i vrijeme koje želite izdvojiti za njegu bilja. Neke biljke zahtijevaju više pažnje, dok neke samo povremeno zalijevanje. Cvjetnice zahtijevaju više pažnje od biljaka koje ne cvjetaju.

Većina sobnih biljaka su porijeklom tropske biljke i one loše podnose temperaturu iznad 24°C, a posebno centralno grijanje. Za takve biljke je neophodno omogućiti dovoljno vlage. Njih se preporuča držati u plitkim posudama sa šljunkom i vodom, te ih je potrebno prskati raspršivačem. Također, mogu pomoći i posude za isparavanje na radijatorima.

Biljke koje ne zahtijevaju previše brige su svakako kaktusi. Iako im najviše odgovara izravna sunčeva svjetlost, ne zahtijevaju puno brige osim zalijevanja i to rijetko u zimskim danima.

Afričkim ljubičicama više odgovara dobro osvijetljeno mjesto, ali nikako direktno sunce. Paprat voli polusjenu, ali i dosta vlage, tako da je treba često prskati.

Sobne biljke koje se preporučuju za početnike su:

  • Aspidistra elatior – ukrasni kukuruz (tamni uglovi prostorije)
  •  Asparagus plumosus – ukrasna šparoga
  •  Aechmea fasciata – prugasta ehmeja
  • Chlorophytum comosum – klorofit (izravno sunce)
  •  Coleus sp. – Koleus, afrička kopriva
  •  Dracaena marginata – dracena

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar