Abeceda biljaka

Jagoda

1328402515_7ec84c7626_b-1024x500

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža, životnog vijeka do 6 godina. Širom svijeta se uzgaja i cijeni najviše zbog svog ploda koji ima raznovrsnu primjenu i konzumira se kao svježe voće, ali i u kulinarstvu za pripremu brojnih slastica, džemova i sl.

Plod jagode sadrži od 60-90% vode, ali isto tako bogat je vitaminima i mineralima (kalij, kalcij, fosfor, magnezij). Ako volite šetati šumskim krajevima, možete pronaći divlje samonikle jagode, a mnoge uzgojne sorte nastale su križanjem raznih sorti jagoda. Ovisno o sorti, jagode dozrijevaju od proljeća do jeseni. Odgovaraju im tla bogata humusom, a ne podnose niske temperature (-15°C) kada dolazi do smrzavanja. Ako nema snježnog pokrivača koji bi ih zaštitio, mogu im naštetiti i temperature od -5°C. Iz toga možemo zaključiti da jagodama odgovara umjerenija klima i da ih treba saditi na mjestima koja nisu izložena hladnim vjetrovima.

U Hrvatskoj se jagode uzgajaju u svim krajevima, s više ili manje uspjeha ovisno o pojedinoj sorti. Prilikom sadnje treba ih postavljati u redove između kojih će biti razmak oko 50 cm, iako postoje i sorte koje se sade kao gredice, u posudama ili raznim spremnicima. Potrebno ih je navodnjavati za vrijeme cvatnje, za vrijeme zrenja i nakon završetka berbi plodova.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar