Svijet kroz cvijet

Jednogodišnje cvijeće

Jednogodišnje cvijeće

Jednogodišnje cvijeće su monocikličke biljke što znači da traju jedan vegetacijski period. One propadaju nakon cvatnje i dozrijevanja sjemena. Da pojasnimo, to je cvijeće koje unutar jednog vegetacijskog perioda prolazi sve faze rasta i razvoja.
Ono se ističe prekrasnim cvjetovima, interesantnim bojama i omamljujućim mirisom. Biljkama se mora osigurati svjetlost, toplina, voda, supstrat, tip tla i hranjiva. Ako ih posadite u sjeni ne postižu dobre rezultate, postaju krhke, pa djelovanjem nepovoljnih klimatskih uvjeta kao što su kiša ili vjetar one polegnu, a mogu ih napasti i bolesti. Zato kako bi ovo izbjegli osigurajte im puno svjetla i topline, kao i pažnje.

Što se tiče vode, bolje podnose djelomičnu sušu, nego preveliku vlagu. Za dužeg sušnog vremenskog perioda ljeti, obavezno je zalijevanje kako bi se produljila cvatnja. Na sušnim područjima dobro uspijevaju sukulentne vrste.
Ljepotu jednogodišnjeg cvijeća umanjuje kiša i to kod vrsta koje su porijeklom iz sunčanog, toplog područja. Cvjetni izboji su slabiji kada se približava jesen, jer je intenzitet svjetla slabiji, dani kraći, a noći hladnije.
Jednogodišnje cvijeće se razlikuje po habitusu, visini i načinu rasta ( vrste visine do 1 m, poput okruglih grmova, puzavica, penjačica, vrste sa šarenim lišćem…)

Najviše se primjenjuju za kućne vrtove, penjačicama možete natkrivati sjenice, pokrivati zidove, manji broj uzgajamo kao lončanice, a od mnogih vrsta režemo cvjetove za bukete.
Priprema za sjetvu može početi u jesen dubokim štihanjem. Proljetnu pripremu tla izvodimo ovisno o vremenu, tlo se plitko preori. Kako bi povećali humus i hranjiva, dodajemo kompost ili stajski gnoj. Zatim se usitni površinski sloj i zalije se tlo dan prije sjetve. I to sve u vremenskom periodu 3-5 mjeseca što ovisi o vrsti i vremenu cvatnje. Sjetvu napravite po mirnom, oblačnom vremenu, potrudite se sijati ne pregusto. Sjeme lagano pritisnite uz zemlju, i pazite da tlo ostane vlažno do nicanja biljčica, po potrebi zasjenite.

Vlažnost održavajte dok se biljke ne prilagode staništu, a poslije zalijevajte samo u vrijeme sušnog perioda. Cvatuće biljke zalijevajte na način da gumenu cijev stavite na zemlju kako bi voda dospijela u nju, a cvijetove i pupove ne zalijevajte.

NEKE VRSTE JEDNOGODIŠNJEG CVIJEĆA
Goruća ljubav ( Ageratum houstanianum )
Begonija ( Begonia semperflorens )
Petunija ( Petunia – hibridi )
Salvija ( Salvia splendens )
Zijevalica ( Antirrhinum majus )
Neven ( Calendula officinalis )

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar