Cvijetnjak

Jesen  – pravo vrijeme za sadnju ruža

Roze ruze

Ruže kao vječne inspiracije parfema, kulinarstva, kozmetičke industrije, kao simboli romantike i ljubavi jedne su od najčešćih i najpoznatijih cvijetova u vrtovima. Vaš najljepši ukras kućnog vrta će najbolje uspjeti ako ima najmanje šest sati sunca dnevno i dobro strujanje zraka, a najviše preferiraju glinasto tlo.

Glavne skupine ruža:

  • Penjačice koje su zasađene na vrtnom luku ili oko dekorativnog stupa u vrtu, očarat će sve poglede
  • Grmolike ruže za kućni vrt su najrascvjetanije grmlje u vrtu, koje se mogu kombinirati s drugim grmljem
  • Divlje ruže – jednokratno cvatući grmovi, a šipak je plod divlje ruže koji dozrijeva u rujnu
  • Pokrivači tla – bogata paleta rasta od vrlo strmog i uspravnog do položenog
  • Ruže koje cvatu u kiticama idealna su dekoracija za uzgajanje kraj vrtnih stazica
  • Patuljaste ruže su niže od 30 cm, lišće je dekorativno, a količina cvijetova velika
  • Plemenite ruže su ruže s dugim cvjetnim stapcima  (podvrsta – stablašice podupiru se štapom – postoje stabalca ruža visine 40 cm, 60 cm, 90 cm i 140 cm)

Vjerojatno niste upoznati sa zanimljivošću da postoji i vrsta hibridnih ruža od „Rose Osiria“, s dvobojnim laticama – s jedne strane su bijele s druge crvene, „Ruža Mira“, čije se žute latice postepeno pretvaraju u roze, a „Dobule Blend ruža“ ima do pola bijele, a od pola crvene latice.

 Izazov uzgoja

Ukoliko se ruže sade pojedinačno, kopa se jama 50 x 50 x 50 cm. Na dno se stavlja gnoj, a na njega sloj zemlje. Poslije stavljamo sadnicu, i to tako da cijepljeno mjesto bude 3-5 cm ispod zemlje. Potrebo je prikratiti vrhove korijena, a sadnicu prije sadnje sat vremena treba držati u vodi. Sadnicu zasipamo ostatkom rastresite zemlje i pritisnemo. Još treba nagrnuti zemlju na posađenu sadnicu tako da grane vire van tek 1-2 cm, što štiti ružu preko zime.

Nakon što ružin cvijet procvate i uvene, ostane plod koji nazivamo šipak. On u sebi sadržava sjemenke ruže, te se od njega često radi čaj za opuštanje. Korišteno u kozmetici, ulje šipka ima pomlađujuća svojstva i odlično je za osjetljivu kožu.

Ruže mogu vrlo dekorativno izgledati kao element ograde, penjačice sjajno izgledaju na vrtnom luku, a ruže koje cvatu u kiticama idealan su dodatak vrtnoj stazici.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar