Svijet kroz cvijet

Jesenski vatromet – drvenasto bilje koje mijenja boju

Šarena jesen

Šarene boje zasigurno ispunjuju vrt u jesen. Potpuni jesenski doživljaj čini šum lišća pod našim nogama i pojava žute i narančasto – crvene boje drveća. Boje će biti intenzivnije ukoliko je prisutna suhoća tla i puno sunca u rujnu, te će tada žarko crvena boja upotpuniti atmosferu. Čak i neke zimzelene biljke postižu jarko – crvne boje, a ne odbacuju svoje listove.

Japanski crvenolisni javor „acer ginnala“ je listopadni grm ili manje drvo, a u jesen dekorativno urezano lišće žarko crvene boje dolazi do izražaja.

Bijelo prošarani purpurni drijen „cornus alba“ je grm koji se može uzgajati kao manje stablo, u kojem se skrivaju i hrane ptice. Boja se u jesen pretapa u žutu do crveno – narančastu.

Crni trn „prunus spinosa“ široko je razgranat grmić s tamno – plavim bobicama ukrasne žute boje u jesen.

Javor mliječ „acer platanoides“ je drvo kuglaste krošnje koji unosi dozu dekorativnosti svojim izgledom, a u jesen poprima sjajno – žutu boju. Obrezuje se samo od jeseni do siječnja.

Grab „carpinus betulus“ bjelogorično je drvo koje se uzgaja u većim kućnim vrtovima i seoskom vrtu. Izuzetno je otporan i u jesen žutom bojom upotpunjava prostor.

crv.lisce

Gingko „gingko biloba“ je crnogorično drvo sjajno žutih listova u jesen koji se formiraju na grani u lepezastom obliku.

Viseća krušvica „amelanchier laevis“ divlji grm, u jesen atraktivno žuto – crvene boje koje može rasti i u obliku luka.

Dunjarica puzava „cotoneaster horizontalis“ je bjelogorično grmlje okruglog lišća i ploda. Uporabljuje se i u mini vrtovima i vrlo je dekorativnog izgleda ispred svijetlih zidova, posebice u jesen kad lišće poprima jarku crveno – narančastu boju.

Kombinacijom ovog bjelogoričnog  i crnogoričnog grmlja i drveća postiže se prava kombinacija živih, jesenskih boja koje čine jesenski vrt vizualno toplijim.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar