Moj vrt

Jesensko vrtlarenje

vrtlarenje

Studeni je pred vratima i sigurno se pitate što raditi u vrtu?

Prvo krenimo sa dekoracijom vašeg vrta, pa vam savjetujem kako je baš vrijeme za popločavanje staza, terasa i puteva. Staza ne mora biti od pločica i kamena, nego možete koristiti režnjeve stabla koje prije treba impregnirati.

Kosilice i ostali pribor za vrtlarenje treba zaštititi jer u hladnoj i vlažnoj prostoriji dolazi do hrđanja, očistite ih i podmažite.

Kako još nije počeo mraz, drveće i grmlje možete saditi, ali ga zalijte vodom bez obzira što je zemlja vlažna. Rupa u koju ćete posaditi drvo neka bude veća, dno pokrijte kompostom, stablo zagrnite humusom i zalijte još 2-3 puta.

Ovo je i idealno doba godine za razmnožavanje grmova reznicama i sadnicama koje možete posaditi u zemlju, na mjestu gdje možete zakloniti od sunca i vjetra, recimo Kantarion (Hypericum perforatum).

Orezujemo i formiramo krošnje, otpalo lišće uklonite samo sa travnjaka, a na ostalim dijelovima vrta neka ostane jer služi kao dobar pokrov. Lišće možete čuvati balirano u pletenom sanduku. Suhim lišćem se pokrivaju biljke koje rastu pri tlu.

orezivanje drveća

Ako imate ukrasnu travu u vrtu koja je iz tropskih krajeva, obavezno je zaštitite, u suprotnom zimu neće preživjeti. Rad li se o pampas travi (Cartoderia sellona), sa gornje strane povežite biljku u stručak kako bi njena unutrašnjost bila zaštićena, sa vanjske strane obložite je jelovim grančicama.

pampas trava

Biljke koje su vam u posudama u vašem vrtu kao što su sukulenti i kaktusi koje ne podnose mraz, stavite u kuću i možete ih presađivati u jesen.
Bršljan je osjetljiv na mraz, ne voli vrući zrak i zato je idealan kao ukras u zimskom vrtu ili hodniku. Bršljan (Hedera helix) je vrlo česta biljka koja se uzgaja zbog dekoracije.
Većina vas ima ruže u vrtu, cvjetne trajnice i ljiljane. Pripremite ih za zimu tako što ćete ih pokriti slamom ili jelovim grančicama, zagrnite ih i kompostom kako bi u proljeće prvu hranu uzele iz zemlje.
Ako imate fuksiju stablašicu stavite je u staklenik jer ne podnosi mraz i dodatno je zaštitite grančicama.
Obična vrba sada miruje i obrezuje se tek u proljeće.

Sve što je u posudama, a ne podnosi mraz i zimu, stavite u dom, zimski vrt ili staklenik.
Vrijeme je za dekoraciju doma.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar