Svijet kroz cvijet

Ježevi u vrtu

jež u vrtu

Budite aktivni u vrtu i u listopadu i pomozite ježevima čiji je broj u stalnom opadanju. Saznajte što možete učiniti za njih.

Ježevi žive u šumama, parkovima te svim vlažnim staništima, ali i u Vašem vrtu. Odrasli ježevi putuju noću između 1-2 km. U gradskim područjima oni se kreću preko cijele površine Vašeg, ali i susjednog dvorišta.

Oni se hrane puževima i velikim brojem drugih vrsta beskralježnjaka. Kukci, gliste i gusjenice čine veći dio njihove prehrane. Tijekom sezone parenja mogu se vidjeti, pa čak i čuti brektanje. Mladi se obično rađaju od svibnja pa nadalje, a u leglu je u pravilu do pet mladunaca. Beba jež je rođena sa svojim bodljicama ispod kože koje se probiju iznad kože nekoliko sati nakon rođenja. Iako se mnoge životinje teško nose sa otežanim uvjetima zimi, ježevi su jedni od rijetkih sisavaca koji je dobro podnose.

ježevi u vrtu

Kako pomoći ježevima?

Za pomoć ježevima potrebno je udružiti se kako bi napravili male promjene u našem vrtu. To je presudno jer bez vrta i zelenih površina ne možemo pomoći ježevima u izolaciji, a kada su povezani ježevi mogu napredovati u bilo kojem mjestu.

Napravite puteve ježevima kako ne bi morali lutati predaleko u potrazi za hranom i prijateljima. To možete učiniti tako da se udružite sa susjedima, zatim iskopate 13cm x 13cm rupu i oko nje postavite ogradu ili iskopate kanaliće ispod u vrtu kako bi povezali svoje vrtove sa susjednima. Svakako pritom izbjegavajte uporabu pesticida. Možete napraviti i mali bazenčić jer ježevi su veliki plivači, ali imajte na umu da se ponekad i bore za uspon na plivanje pa se tako mogu i ozlijediti. Od otpalog lišća može se napraviti prostor za odmaranje za ježeve u našem vrtu. Svakako pripazite da prije nego krenete kositi travu u Vašem vrtu provjerite ima li ježeva kako ih ne biste ozlijedili. Budite svjesni da paljenjem lišća isto možete ježeve dovesti u opasnost. Također ukoliko imate teniske mreže držite ih uzdignute od tla kako se jež ne bi zapleo u mrežu.

 Čuvajte nam ježeve 🙂

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar