Abeceda biljaka

Jorgovan

Jorgovan

Ostali nazivi: bijeli jorgovan, crveni jorgovan

Porodica: Syringa

Opis: Jorgovan je grmolika biljka trajnica koja se lako održava, a prepoznatljiv je po intenzivnom mirisu cvjetova. Raste u visinu od 2 do 10 metara i pripada porodici maslina.

Ima tamnozelene listove, srcolikog ili ovalnog oblika. Najčešće cvjeta u proljeće, no postoje vrste koje cvjetaju i u jesen. Najpoznatija boja cvjetova je ljubičasta ili lila, ali postoje i plava, crvena, ružičasta, žuta i bijela. Cvjetovi jorgovana rastu u velikim piramidalnim cvjetnim klasovima, a plod je suha smeđa kapsula u kojoj se nalaze dva sjemena.

Njega: Jorgovan voli puno sunca i ne zahtijeva previše njege. Odgovara mu hranjivo, dobro propusno tlo blago alkalne sredine. Redovito obrezivanje grana će rezultirati manjim brojem cvjetova sljedeće godine, pa preporučujemo da to radite samo ako je potrebno i to odmah nakon cvjetanja. Cvjetovi se režu kada dobiju intenzivnu boju i miris.

Primjena u medicini: Ova biljka je prirodni analgetik, antireumatik, antipiretik, adstringens i antiinflamatorik. Vanjski dio kore jorgovana sadrži sastojke koji liječe malariju, reumatske smetnje i probavne tegobe (proljev), a listovi se koriste za liječenje bolesti usta kod djece. Od cvjetova se izrađuje ulje, koje služi za masažu reumatskih bolnih mjesta.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar