Jeste li znali?

Kako izgraditi vodeni vrt?

Vodeni vrtovi

Vodene površine u vrtu izgledaju jako efektno i interesantno. Voda i priroda smiruju, opuštaju Vaša osjetila te Vas čine dijelom prirodne oaze. Za postavljanje vodene dekoracije, ne morate se nužno asocirati samo na jezerce – možete postaviti i tople kupke (drvene montažne bazene), hidromasažne kade ili fontanu. Tople vrtne kupke imaju pozitivan utjecaj na cirkulaciju, poboljšavaju kvalitetu sna i opuštaju živčani sustav. Ako se odlučite za postavljanje jezera ili ribnjaka, možete ga izgraditi u formalnom ili neformalnom obliku, koji će izgledati prirodnije.

Koraci izgradnje:

  • ukopavanje
  • betoniranje dna
  • postavljanje plastičnog prstena
  • postavljanje plastične folije
  • ne preporuča se formiranje jednake dubine jezera, te se na plićem dijelu postavljaju biljke – lopoči, srčanik (alpska biljka), vodeni glog (mirisni cvijetovi), bambus, vodeni iris… Biljke stvaraju hlad, što smanjuje razvoj algi
  • jezerca i ribnjaci se grade od crne plastike ili konstrukcije blokova, što često zahtijeva stručnjaka koji će to izgraditi

Stajaća voda u jezeru donosi mir i spokoj, no možete se odlučiti i za opciju žuborenja i kretanja postavljajući u svoj vrt potočić ili dekorativnu fontanu. Vodene stube koje je moguće dizajnirati i osmisliti na puno mogućih načina, vrlo vjerojatno će biti najprivlačnija dekoracija u Vašem vrtu. Postoje i različite kombinacije vodenih stuba s jezercima i ribnjacima, a na slikama smo izdvojili nekoliko različitih projekata vodenih efekata.

Održite svoj vodeni vrt zdravim!

Spriječite ulazak biljaka i hranjivih tvari u vodu, jer raspadanje otpada može ugroziti ribe. Najviše treba paziti u jesen, pošto tada pada lišće ili vjetar nosi tvari u vodu te je potrebno opskrbiti se hvataljkama za jezerca, a ponekad je potrebno raširiti i mrežu iznad jezerca koja se koriste za zaštitu od neželjenih tvari. Zimi trebate ukloniti ribe iz plitkih jezerca i pustiti ih da prezime u akvariju, jer u jako plitkim jezercima postoji mogućnost da se skroz smrznu. U dubokim jezerima nema potrebe za tim, jer se ribe uvuku u blato.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar