Nakon što ste skupili, osušili i skladištili sve bilje iz ljetnog vrta, praktično ga iskoristite za izradu aromatiziranih ulja koja ćete koristiti u pripremi hrane. Ova obogaćena ulja pravo su blago u smočnicama. Napravite ih u nekoliko jednostavnih koraka:
- U blender ili sjeckalicu stavite žlicu omiljenog začinskog bilja.
- Dodajte 1 i pol decilitar ulja.
- Miksajte oko 30 sekundi na najjačoj brzini.
- Procijedite ulje kroz cjedilo na koje ste stavili filter za kavu. Postupak ponovite dva puta kako u ulju ne bi ostalo komadića bilja.
- Čuvajte u hladnjaku u čistoj staklenki koju ste čvrsto zatvorili.
Drugi način za izradu aromatiziranog domaćeg ulja je zagrijavanje ulja s biljem. Evo načina izrade:
- Ulijte ulje (250 ml) u lonac i dodajte 2 žlice omiljenog bilja. Najbolji izbor su:
- svježi: bosiljak, origano, vlasac ružmarin, đumbir, češnjak, timijan, peršin, menta, kopar, kadulja, papar
- sušeni: origano, timijan, rajčice
- mljevena: crvena paprika, čili
- Zagrijte ulje i namačite bilje od 3 do 5 minuta, dok ulje ne poprimi miris bilja.
- Ohladite ulje, izvadite bilje i čuvajte u dobrom zatvorenim staklenkama ili bocama u hladnjaku.
Savjeti:
- Potrošite staklenku ulja unutar nekoliko tjedana zbog opasnosti od nastanka bakterija.
- Aromatizirano ulje nemojte koristiti za kuhanje ili prženje nego ga dodajte na kraju kuhanja ili u hladno jelo.
- Uz bilje možete kombinirati citruse i orašasto voće.
- Najbolje aromatizirano ulje dobit ćete ako koristite maslinovo ulje.
Aromatizirano ulje možete jednostavno napraviti dodavanjem omiljene kombinacije začinskog bilja, citrusa i orašastih plodova direktno u bocu s uljem. Boce čuvajte na tamnom i hladnom mjestu te upotrijebite za desetak dana.
Jednom kada isprobate jela začinjena ovakvim uljima postat ćete obožavatelji tih okusa i kombinacija. Ova delicija je idealan dar, a ako ste posebno kreativni boce možete sami ukrasiti i dodati im naljepnice sa sastojcima i uputama za uporabu. Uživajte u čaroliji mirisa koji će obogatiti svaki vaš obrok.
Ostavite komentar