Moj vrt

Kako napraviti vertikalni vrtni projekt

Vertikalni vrt

Vertikalni vrtovi koje možete sami napraviti su već dugo trend u vrtlarstvu.
Ništa nije lakše od projekta vertikalnih vrtova ako imate volje i motiva.

Ukratko ću vam napisati kako da sami napravite svoj vertikalni vrt koji možete smjestiti gdje god poželite.

Prvo morate odabrati zid za koji je važno na kojoj je strani okrenut i koliko sunčeve energije prima tijekom dana. Preporuka ja odabrati onaj zid koji će pružiti najbolje uvjete za određene biljke koje ste odlučili uzgajati.

Kada ste odabrali zid, napravite okvir. Napravite cijelu postavu prije nego je pričvrstite na zid, biti će vam lakše. Okvir možete raditi od metala, drveta (paleta) ili PVC cijevi.

Zatim uzmite plastičnu foliju i pričvrstite ih na okvir, ponaša se kao sloj tkanine i drži vodu sa zida. U okvir stavite zemlju i prekrijte tkaninom kako bi ona zadržavala zemlju i biljke unutra.

Kako se vertikalni vrtovi brzo suše, morate biljkama osigurati dovoljno vlažnosti. Možete napraviti sami svoj sistem za navodnjavanje ili ga kupite. Treba misliti i o mikoro i makro elementima u tlu pa bi bilo poželjno imati i sustav za gnojidbu kako bi ga oplodili.

Došli smo do najboljeg dijela, a to je odabir biljaka. Njih ćete odabrati isto kao i kada birate biljke za svoj vrt. Pripazite na količinu sunčeve energije, hladnoću, vjetar, vlažnost, svaka biljka ima svoje afinitete prema određenom području.

Kada ste odabrali biljke vrijeme je za sadnju istih i igranje sa vašom kreativnosti, dopustite si biti vrtni dizajner.

U nastavku pogledajte video koji će vas uputiti u osnove.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar