Jeste li znali?

Kako suzbiti korov

Korove vrtlari ne vole zarad njihove otpornosti i kompetitivnosti za kulture koje uzgajamo, a nisu cilj uzgoja.
Korovi su uglavnom izuzetno otporne biljke čak toliko da su neke vrste razvile rezistentnost na herbicide. Niču u različitim klimatskim uvjetima i tlima, donose plod više puta godišnje, sjeme im je klijavo dugi niz godina, razmnožavaju se sjemenom ili vegetativnim organima. Podzemni organi su im obogaćeni pričuvnim hranjivima pa se lako mogu oduprijeti nepogodama.
Sa korovima vodimo tešku bitku, pa tako postoje:
PREVENTIVNE MJERE
To su mjere koje obuhvaćaju čišćenje sjemena kulturnog bilja, uništenje sjemena klijavog korova, sprečavanje širenja sjemena korova kompostom i stajskim gnojem, uništavanje korova, održavanje čistoće strojeva, oruđa, plodored, obrada tla, regulacija vodotoka, mineralna gnojidba, primjena čistog pijeska u hortikulturi i malčiranju proizvodnih površina.
IZRAVNO UNIŠTAVANJE
Nužno je poznavati fenofaze korova i najlakše ih je suzbiti u početnim stadijima.

A mjere suzbijanja korova su:

MEHANIČKE MJERE
Ove mjere se sastoje od obrade tla gdje se korovi isprovociraju na nicanje, a onda ih uništimo u početnoj fazi drugim zahvatima. Zatim imamo plijevljenje, ovu mjeru svi znate, korov se čupa kako bi se uništila cijela biljka. Prije je postojala mjera napasivanje ovcama koja se više ne provodi. Zasjenjivanje je mjera gdje uzgajamo recimo konoplju koja raste brže i pretječe korove u svim potrebama kao što su svjetlost, hrana, voda. Prekrivanje stajskim gnojem, travom, slamom, piljevinom je mjera koja se naziva gušenje. Zadnja mehanička mjera je iscrpljivanje koja se vrši prije osjemenjavanja i ponavlja kada ponovo razviju lišće.

FIZIKALNE MJERE
One se vrše spaljivanjem i primjenom plamena, a nedostatak joj je to što se zagađuje zrak, ne uspijeva uništiti zrele sjemenjake, te se uništava organska tvar. Vrlo rijetko se koristi pregrijana para jer je komplicirana mjera. Postoji još i natapanje gdje se najmanje tri dana zadržava voda na zakorovljenoj površini za aktivne vegetacije kod površina bez usjeva.

BIOLOŠKE METODE
Metoda koju danas svi žele koristiti ima svoje nedostatke, ne smanjuje korove na podnošljivu razinu, ne djeluje na miješanu korovsku faunu i ne suzbija korove srodne kulturnim biljkama. Ta metoda je ustvari uništavanje korova pomoću njihovih prirodnih neprijatelja tj. predatora (gljivica, bakterija, virusa), pomoću biljoždera i životinja i viših biljaka kao parazitima ili konkurentima.

KEMIJSKE METODE
Ozloglašene kemijske metode se temelje primjenom mineralnih gnojiva sa herbicidnim učinkom i primjenom organskih i anorganskih herbicida. Najboljim herbicidom bi se smatrao onaj koji uništava korove, nije toksičan za žive organizme i koji se razgrađuje na proizvode koji nisu opasni i koji nije sklon bio nakupljanju.

Zaštita bilja je jedan jako zahtjevan, mukotrpan i odgovoran rad, a suzbijanje korova je problem gdje agronomi naprežu velike snage kako bi ga riješili i lome se koplja sa svih strana.
Na vama je odluka za koju ćete se mjeru opredijeliti.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar