Vrtna apoteka

Kako uzgojiti svoju biljnu apoteku?

Bosiljak

Bilje koje nam pomaže u liječenju infekcija također nam može pomoći u očuvanju zdravlja i da živimo duže. Kada je tijelo izbačeno iz ravnoteže, to dovodi do pojave umora, tjeskobe, depresije, stresa, nelagode, a supstance koje se nalaze u bilju vraćaju tijelo u ravnotežu. Ovaj intresantan i jednostavan vodič preporuka je uzgoja bilja s ljekovitim supstancama, te objašnjavamo način uzgoja i primjenu „lijeka“.

Češnjak

Češnjak smanjuje krvni tlak, koristan je u kontroliranju proljeva, smanjuje razinu šećera u krvi, može se stavljati i na ugrize kukaca za smanjenje iritacije.

Kako uzgojiti?
Sredinom listopada granulice češnjaka sadite u zemlju, a korijen češnjaka mora biti okrenut prema dolje, zakopan na dubinu od oko 5 do max. 10 cm. U proljeće zalijevajte. Češnjak je zreo kada je većina lišća posmeđila.

Kopar

Kopar je umirujuće sredstvo, a i stimulira apetit. Čaj od kopra je poznat lijek za želudac, nesanicu i umirenjem smanjuje stres. U proljeće treba ravnomjerno raširiti sjemenke u loncu i nakon mjesec dana što sjemenke proklijaju, presaditi na otvoreno. U ljeto treba porezati biljke da potaknete njihov novi rast, a u jesen se bere sjeme. Redovito zalijevati i zaštititi od vjetra!

Paziti!
Držati biljke kopra na dovoljnoj udaljenosti jer će se međusobno oprašivati.

Hren

Hren kao stimulans za cirkulaciju pomaže kod gripe, suzbija prehladu, djelotvoran je kod problema s plućima i mokraćnih upala. Naribajte ga u oblog i stavite na ukočene mišiće zbog stimuliranja protoka krvi.
Uzgoj je vrlo jednostavan, jer je biljka u potpunosti otporna. U proljeće treba saditi, a u jesen iskopati korijenje kad je zrelo.

Paziti!
Više od 80 ml soka korijena hrena može izazvati povraćanje.

Aloa vera

Aloa vera potiče regeneraciju i obnavljanje kože, može se nanijeti diretno na opekline. Nanosi se alojina sluz (sok,gel) koji se dobiva drobljenjem listova, no biljka mora biti stara minimalno dvije godine da bi bila ljekovita.

Paziti!
Aloja ne podnosi puno vlage, pa ju zalijevajte jedamput tjedno. Sadite u proljeće, a pošto one mogu biti na minimalno 5°C , preporučuju se staklenici preko zime ili uzgoj u loncima koji se prenesu na toplije.

Cvijet nevena

Cvijet nevena ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Umiruje grčeve, liječi bolesti živaca, te se primjenjuje u liječenju svih kožnih bolesti, a ima antikancerogeno djelovanje kod svih rana. Koristi se za raznolika ispiranja kod rana, upala i infekcija.

Kako uzgojiti?
Sije se u proljeće. Cvijetove nevena sakupite tijekom lipnja, srpnja i kolovoza, te otkinite uvele glavice da potaknete cvatnju.

Kamilica

Kamilica sa svojim antibakterijskim i antialergijskim svojstvima pokazuje djelotvornost u liječenju upala, mučnine, želučanih bolesti, poboljšava apetit, rješava prehladu. Čaj kamilice će Vas opustiti, a možete si napraviti i mirisnu kupelj koja će Vas nakon napornog dana na poslu zasigurno riješiti stresa!

Sadite u proljeće, po ljeti podrezati biljke da potaknete nov rast, a pred kraj ljeta ih treba odrezati na oko 5 cm od tla, da izrastu nove biljke.

Gospina trava

Gospina trava kao snažan antidepresiv rješava sve živčane probleme. Preporuča se čaj kod oštećenja živaca i živčanih tegoba. Riješava i proljeve, nesanice, nemiran san i depresije. Ulje od gospine trave koristite i kod opeklina od sunčanja.

Kako uzgojiti?
Sijte u proljeće, a u ljeto podrežite da se zaustavi samoosjemenjivanje nakon cvatnje. Nema potrebe za dodatnom zaštitom zimi.

Paziti!
Nekad upotreba izaziva kožu preosjetljivom na svjetlost.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar