Povrtnjak

Koje biljke zasaditi u vrtu?

8004231360_1b9a59ccd5_o

 

Pronađite inspiraciju za svoj vrt!

Jedan od najopuštenijih osjećaja je osjećati se ugodno u životnom prostoru kojeg smo sami stvorili. Zato – pretvorite svoj vrt u savršeno mjesto za opuštanje i relaksaciju, zabavu i sport, meditiranje ili čak stvorite svoj kutak s ljekovitim biljem ili vlastiti povrtnjak. Izdvojila sam neke savjete koji će sigurno pripomoći Vašem odabiru.

1. Prepustite da cvijeće bude glavni izbor boja u Vašem vrtu. Nema ništa ljepše od šarenog cvjetnjaka i lijepo sortiranih boja, ali pripazite da naposlijetku ne izgleda prenatrpano i nabacano. Također prilikom kupnje potražite biljke s raskošnim lišćem ali ne i cvijećem! Potražite biljke s pupoljcima koje će procvasti u Vašem vrtu.

2. Ne želite cvjetnjak? Uključite mnoštvo detalja – obojite staru ogradu ili drveni roštilj, postavite kreativni vrtni stol i ugodnu vrtnu rasvjetu. Čak i ako je u Vašem vrtu samo travnjak, vrt i dalje može odisati svježinom i bojama.

3. Možete zasaditi i ljekovito i začinsko bilje u Vašem povrtnjaku i voćnjaku. Možete kreirati vlastitu vrtnu kozmetiku i izraditi eterična ulja. Tako npr. majčina dušica ublažava umor u leđima, a od kamilice možete dobiti odličan čaj za opuštanje. Aromaterapija u vrtu – odlično rješenje za podizanje raspoloženja, opuštanje i rješavanje stresa!

4. Također postoje i namirnice s negativnim kalorijama koje možete zasaditi – poput rajčice (ima 22 kalorije, a tijelo za razgradnju potroši 60), šparoga (10 kalorija po svežnju), celer (6 kalorija), brokule, lubenice, jabuke, zelene salate, kupusa, grejpa, rotkvice, šampinjona, zelenih krastavaca.

5. Osmislite kamene, šljunčane, drvene ili zemljane stazice koje bi mogle povezivati jedan dio Vašeg vrta s drugim, te uključite mnoštvo drugih zanimljivih detalja – od vrne kućice, fontane, bazena, jezerca, ugrađenog roštilja … sve to može biti dio Vašeg vrta! Poigrajte se detaljima!

Vrt po Vašoj mjeri.

Petra Martinić

 

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar