Moj vrt

Korisne životinjice u vrtu – Gmazovi, vodozemci i paučnjaci

Pauk

Nakon što smo predstavili korisne ptice i sisavce, slijede gmazovi, vodozemci i paučnjaci. Upoznajte se s koristima ovih životinjica i pobrinite se za njihovu zaštitu jer su i oni marljivi pomagači u vrtu.

Gmazovi

Najkorisniji gmazovi u vašem vrtu su sljepići. Ovi gušteri zmijolikog tijela vole vlažne livade i skrivena mjesta u vrtu. Dok svi spavaju, sljepići rano ujutro i uvečer hvataju kukce, crve i puževe golaće. Zato ih nemojte ubijati, nego ih zaštitite od domaćih životinja tako da ih ostavite ispod granja.

Vodozemci

Dobri prijatelji vrta su smeđe krastače, livadne smeđe žabe i male zelene žabe. Žive oko bara i voda, ali i na kopnu. Ako i zalutaju u susjedstvo, vraćaju se na svoja stalna staništa među gusto i vlažno obalno raslinje. Žabe jedu kukce, crve, puževe golaće i pauke. Ako želite imati dobrosusjedske odnose, omogućite žabicama vodene površine u vrtu.

Paučnjaci

U paučnjake se ubrajaju pauci krstaši, pauci skakači, pauci vučjaci, “baldahin”-pauci i drugi. Neki od njih grade mreže, a neki žive na tlu. Pauci su najuspješniji lovci na nametnike. Oni love muhe, leptire, kornjače, gusjenice, stjenice i uši. Kada u svom vrtu ugledate velike noge pauka, nemojte ih prskati otrovom i ubijati, nego im poželite dobrodošlicu. Oni ne predstavljaju opasnost ni za vas ni za vaš vrt. Naprotiv, nakon što pronađu dom ispod kamenjara i samoniklog bilja, uvelike će vam pomoći da se riješite nametnika.

 

Ove skupine korisnih životinja nisu privlačnog izgleda, ali su zaista najkorisnije u vrtu. Budite dobri domaćini jer su i one dio prehrambenog lanca kako bi prirodni balans funkcionirao besprijekorno. Sve su one mala čuda prirode. A kao treću skupinu malih vrtnih prijatelja, predstavljamo kukce i gliste. Pročitajte zašto i kako su oni korisni.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar