Svijet kroz cvijet

Korisne životinjice u vrtu – Kukci i gliste

Bubamara

Većinu ovih životinja poznaju svi pravi vrtlari. Pročitajte zašto su korisne u vašem vrtu.

Kukci

Najviše ima korisnih vrtnih kukaca. To su: ušičare, bubamare, trčci, uholaže, ose najeznice, muhe lebdilice i stjenice.

Ušičare ili zlatooke s prozirnim krilima prehranjuju se vodom i rosom. No kad su jako gladne love uši i sitne kukce. Ličinke su, međutim, veliki grabežljivci. Jedna ličinka pojede od 200 do 500 lisnih ušiju i drugih nametnika. Zato ih ne treba prskati kemijskim sredstvima, nego im pružiti sklonište tijekom zime u hladnim, vrtnim ostavama i kućicama.

Ličinke bubamara su sivo-plave boje sa žutim mrljama. Čvrsto su zalijepljene na listovima i stabljikama, a prepoznat ćete ih po trzanju kojim reagiraju na dodir. Ove ličinke jedu velike količine lisnih ušiju, od 400 do 800 tijekom životnog vijeka od 20 dana. Zimu provode u lišću, pukotinama drveta i hladnim ostavama. Nakon zimskog mirovanja bubamare su jako gladne pa ćete ih često susresti u vrtu.

Trčci i njihove ličinke veliki su grabežljivci koji love gusjenice, krumpirovu zlaticu i puževe, a male vrste love i uši i grinje. Ako ugledate duge, snažne noge i zelenozlatna ili brončana, krila trčaka, nemojte ih uništavati. Oni će svoje skrovište naći ispod lišća, drvlja i kamenja i tamo nikome neće smetati.

Uholaže su nepravedno dobile ime po tome što ulaze ljudima u uši. Svoja kliješta ne koriste u ušima ljudi, nego kada brane svoje mlade. Jelovnik uholaže je šarolik. Osim što gricka biljke, on jede kukce, prvenstveno uši i namtenike na voćkama. Ako u svom vrtu želite imati korist od njih, objesite posude sa cvijećem ispunjene slamom na drveće. Od tamo će uholaže krenuti u noćni lov.

Ose najeznice su dugačke od 5 do 30 milimetara. Svojim žalcem ubadaju lisne uši. Veće vrste ubadaju  moljce i gusjenice. Da biste ih zaštitili, nemojte odmah spaliti ostatke od rezanja drveća. U njima i ispod njih žive ove osice koje se hrane tim biljkama.

Muhe lebdilice često se ubijaju jer nalikuju osama. Ove muhe manje su od osa i korisne su jer mogu usporiti prvu najezdu lisnih ušiju na proljeće. Odrasle muhe oprašuju cvijeće za med. Kopar, krasuljica ili divlja mrkva primamit će ih u vrt početkom proljeća.

Stjenice su grabežljive životinjice koje uništavaju nametnike, najčešće “crvene pauke”, lisne uši, grinje i male gusjenice. Dugačke su samo od 3 do 7 milimetara, a prepoznatljive su po plosnatom tijelu i sustavu za bodenje i sisanje. Ne promatrajte ih s gađenjem, nego osvijestite njihovu važnost u ekosustavu.

Kišna glista

Kišna glista je podzemni pomagač u vrtu koju je Aristotel zvao “srce tla”. Ovi ružičastosmeđi kolutićavci su mali ratari koji kopaju tunele. Kopajući, u sebe ubacuju zemlju i organske otpatke, a izbacuju humus. To podzemno stado tijekom jedne godine pretvori količinu zemlje, 70 puta veću od težine vlastitog tijela, u plodni humus. Zato se kaže da su one najjeftiniji proizvođači gnojiva. U jednom hektaru vrtne zemlje živi od 80 tisuća do 130 tisuća kišnih glista.

U tunelima ispod tla se nakuplja voda koja koja služi korijenju biljaka. Tijekom obilnih kiša gliste su “protjerane” na površinu. Ako se brzo ne vrate u svoja staništa, ugibaju od sunčeve svjetlosti.

Za vrtlare su značajne dvije skupine: gnojevne ili kompostne i obične gujavice. Gnojevne gujavice žive od organskog otpada, a obične od zemlje i lišća. Zovu se još “žive lopate” koje vrtlaru štede trud.

Kišne gliste su najvažnije korisne životinje. One pridonose zdravom i otpornom rastu biljaka te su nenadomjestivi dio ekološkog sustava zemlje. Zato ih treba štititi i ne prskati.

Nema ništa ljepše od organskog bio vrta bez kemijskih sredstava u kojem u zajednici žive i rastu biljke i životinje. Vaš krumpir, jabuka ili luk, uz pomoć malih životinja, bit će najzdraviji i najukusniji plodovi, a osim malih živih bića, vaš organizam će vam biti jednako zahvalan na organski uzgojenoj hrani bez umjetnih dodataka.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar