Svijet kroz cvijet

Korisne životinjice u vrtu – Ptice i sisavci

two-brown-feathered-birds-perched-on-black-metal-bar-near-638930 (1)

Poznata njemačka autorica Marie-Luise Kreuter, koja piše o bio vrtu, rekla je ovako: «U 20. stoljeću ljudi brže gube strpljenje, oni više nemaju toliko vremena promatrati problem. Nametnici se više ne prepuštaju svojim prirodnim neprijateljima, već ih se uništava u velikim “vojnim pohodima”. To omogućuju nova kemijska sredstva.» No kemijska sredstva uništavaju i štetne i korisne organizme u vrtu. A korisne životinje zapravo pomažu i rade u vrtu. Zato ih trebamo poznavati i međusobno surađivati.

 

Ptice

ptica stoji

Ptice su marljivi vrtni pomagači. Iako se čini da samo odmažu, raskopavaju biljke i jedu sjemenje i voće oko kojeg je uloženo puno truda i vremena, one su itekako korisne jer love velike količine crva, kukaca i gusjenica. Sjenica, na primjer, tijekom jednog ljeta ulovi do 30 kg gusjenica, a vrapci čak jedu sjemenje korova.

Kako bi se zaštitili od velikih jata ptica, postavite mreže, folije i svjetlucajuće aluminijske trake koje im neće štetiti. Također, možete zasaditi grmlje u kojima će ptice spavati ili postaviti kućice s otvorima na jugoistoku.

Sisavci

Korisni mali sisavci u vrtu su: šišmiši, ježevi, krtice i rovčice.

Šišmiši su izjelice kukaca koji se najbolje snalaze u tami, a hladna godišnja doba provode u zimskom snu. Oni love sovice, grbice, savijače i komare. Kako ih ima sve manje, važno ih je zaštititi, a ne tjerati ih s tavana i drveća jer su potpuno bezopasni.

Ježevi

Obitelj ježeva odlazi u lov u sumrak. Njihova večera su puževi, crvi, gusjenice, miševi pa čak i zmije. Ako nastupi opasnost ježeve ćete vidjeti sklupčane pod bodljama koje im služe za obranu. Na zimu se sele u topla skrovišta gdje spavaju zimski san.

Zaštititi ih možete ispod grmlja gdje ima dosta lišća i granja kako bi ježevi mogli napraviti malo utočište i spavaonicu.

Krtice

krtica za clanak

Većina vrtlara nema dobar odnos s krticama, pogotovo kad svojim humcima uništavaju travnjak i povrtnjak. Međutim, ta zemlja s humaka izvrsna je za posude sa cvijećem. Osim toga, krtice su lovci na kukce, ličinke, crve i puževe golaće. Dnevno moraju pojesti koliko su same teške. Ovi podzemni rovači su pod zaštitom prirode.

Rovčice

Prepoznatljive su po šiljastoj njuški, kratkom repu i mošusnom mirisu. Ovi mali rovači noću love kukce, ličinke i puževe te kao krtice pojedu onoliko koliko su same teške. Rovčice žive ispod kamenja, lišća i u grmlju.

Zaštitite ih tako da hrpe lišća i kamenja ostavite ispod grmlja i živica u udaljenijim dijelovima vrta.

Čovjek treba poštivati male stanovnike vrta, jednako kao što se odnosi prema najdražim biljkama. Postoje mnoga prirodna rješenja za zaštitu od uništavanja usjeva. Na kraju, sama priroda će “obaviti posao”, a ravnoteža se neće narušiti.

Kako se vi štitite od životinja i nametnika u vrtu? Otkrijte nam svoje tajne iz prirode.

U drugom dijelu vam predstavljamo koristi od gmazova, vodozemaca i paučnjaka.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar