Moj vrt

Košnja trave

travnjak
Lijepo održavani travnjak je jedan od najljepših ukrasa okućnice pa zato obavezno pročitajte naše savjete.

Prvu košnju se preporučuje raditi kada trava dosegne visinu od 6-8 cm, a visinu košnje postepeno snižavajte dok ne postignete idealnu visinu od 3-3.5 cm, ali uvijek pazite da ne pokosite više od jedne trećine visine trave. Koliko često ćete kositi ovisi o vrsti travnjaka pa tako ukrasne i sportske travnjake je dovoljno pokositi jednom do dva puta tjedno, a zahtjevne golf travnjake čak jednom dnevno. Postepeno povisujte visinu košnje prije hladnijih mjeseci, a i tijekom ljeta zbog velikih vrućina. Zadnja košnja bi trebala biti u studenom i to tako da vam trava ne ostane previsoka pa da ne istrune pod ledom.

Za prekrasan zeleni tepih zalijevajte dva puta tjedno obilnije i duže umjesto više puta u par minuta  jer ćete tako izbjeći pretjerani rast korova. Zalijevajte rano ujutro prije velikih vrućina ili navečer kako vam sva voda ne bi isparila s travnjaka, a to doba dana je pogodno i za košnju.Izbjegavajte vrijeme najveće vrućine tijekom dana. Travu nikada ne kosite mokru jer od rose i vode postaje teža pa neće biti ravnomjerno pokošena. Noževi na kosilici moraju biti oštri jer oštro rezana trava zadržava više vode, a time se pospješuje i proces fotosinteze.  Kako bi to provjerili, pogledajte postoje li bijeli tragovi  na noževima kosilice jer oni upućuju na to da su oštrice tupe i da trava pušta sokove.

travnjak2

Prihranjivanje travnjaka se preporučuje raditi dva puta godišnje i to u jesen i proljeće. Za dugotrajnije zelenilo koristite organska gnojiva za travnjake koji će vašoj travi pružiti sve potrebne minerale. Ako primijetite da trava poprima žutu boju, to može upućivati na klorozu, odnosno nedostatak važnih mikroelemenata. Pripravak sa željezom bi trebao ukloniti taj problem.

Uporaba pesticida je vaš izbor te napominjemo da njime možete uništiti neke korisne biljke i životinjice u travi. Ako ste ga ipak odlučili koristiti, pokušajte s prirodnim pesticidom od mješavine octa i biorazgradivog deterdženta za pranje posuđa. Ulijte mješavinu u posudu s prskalicom te poprskajte po korovu. Ovaj pesticid najbolje djeluje po sunčanom i suhom vremenu. Pazite da ne poprskate omiljene biljke u vrtu ili cvijeće.

Osvrnut ćemo se i na skupljanje lišća grabljama, što nikako ne preporučujemo  jer se time uništava i čupa korijenje trave. Prozračivanje u proljeće i jesen je itekako poželjno, a za tu svrhu postoji i odgovarajući alat. Potrebna je određena količina truda u održavanju travnjaka ali nema ljepšeg dodatka okućnici i vjerujemo kako će vam ovi savjeti pomoći da postignete predivan izgled travnjaka na koji ćete moći biti ponosni.

 

 

 

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar