Moj vrt

Kreativne ideje – „uradi sam“ u vrtu!

Ukrasni kamen

Uvijek je potrebno znati neke od malih vrtlarskih trikova pomoću kojih ćete upotpuniti zdravlje biljaka, izgled i kreativnost Vašeg vrta i postići zdrav rast i bogat urod plodova kroz kreativne ideje. Bogati urod je rezultat da su plodovi okruženi biljkama čiju prisutnost cijene.Za početak – stvorite tu prisutnost kroz vrtno prijateljstvo! Krastavci vole blizinu bosiljka. Češnjak blizinu jagode. Preporuča se metvicu posaditi između redova krumpira, a timijan pored kupusa.

 Mali trikovi – poigrajte se različitim idejama sadnje!

 Ako imate mali komadić zemlje za sadnju, svoj cvjetnjak možete pretvoriti u vertikalni rasadnik s iskorištenim plastičnim bocama, koje će efektnije izgledati umjesto teglica. Plastične boce možete prerezati i uzduž i dobiti i veću „teglicu“ za sadnju. Možete ih postaviti i u piramidnom obliku, da dobijete još efektniji izgled.

Od plastične boce možete dobiti i mini staklenik, tako da ćete na teglicu staviti polovicu odrezane boce, što je vrlo dobro rješenje zimi, jer se tako biljke štite od hladnoće, a i u takvom će stakleniku sjeme proklijati brže.

Zasadite svoje biljčice u gumama od auta, koje mogu poslužiti kao izvrsno rješenje za povišen cvjetnjak, a možete ih i obojati i ukrasiti po svojem izboru.

Role od papira mogu poslužiti kao efektan izbor za sadnju. Male su, praktične, samo napunite svaku rolu sa zemljom, stavite sjeme i prekrijte još jednim, tankim slojem zemlje. Možete ih formirati u kojem obliku želite. Kao alternativa za rolu papira može poslužiti i ljuska od jaja. Organska teglica – kreativna ideja za male biljčice i idealno rješenje i za balkone i manje terase.

Riješite se nametnika!

Jedan od najvećih problema u vrtu su lisne uši. Ako ih želite držati podalje od vaših ruža, narežite koru banane, i zakopajte 2,5 do 5 cm duboko oko biljke, što će otjerati uši.

Danas i puževi stvaraju velike probleme u vrtu, a za rješavanje tog problema oko biljaka posipajte sol, duhan, talog kave ili čak suhu piljevinu i pijesak. Kako uz puževe postoje i druge dosade poput štetnika, mrava i ostalih nametnika, postoji trik koji tjera i jedne i druge – na komadić aluminijske folije stavite kolutić krastavca. Probajte! Učinkovito je!

Pazite i na kombiniranje različitih biljaka – jer sama biljka može utjecati pozitivno ili negativno na susjede!

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar