Abeceda biljaka

Lavanda

Lavanda Vrt.hr

Lavanda (Lavandula)

Ostali nazivi: despik, lavandula, lafendel, levanda, mirisni despik, ženski despik

Porodica: usnatice, usnače, medićevke, Lamiaceae

Opis: Lavanda spada u višegodišnje grmolike biljke visine do 120 cm. Grm je ispunjen uspravnim izdancima na kojima se nalaze gusto raspoređeni duguljasti uski sivo-zeleni listovi. Cvjetovi se nalaze na vrhu izdanaka u obliku klasa, a variraju u različitim ljubičasto-plavim nijansama. Cvjeta od srpnja do rujna i intenzivnog je mirisa.

Njega: Lavanda spada među biljke koje su lake za uzgoj. Vašu lavandu možete uzgojiti tako što ćete uzeti grančicu dužine do 10 cm koja ne cvjeta s vrha biljke iz pazuha lista. Donji listovi se odstranjuju, a donji kraj reznice se tretira hormonskim preparatom. Sade se u skupine od 5 u posudu široku 8 cm. Ukorjenjivanje je najbolje na temperaturi oko 15 C. Do šest tjedana biljke su zajedno, a onda ih posebno sadimo. Lavanda voli sunčano i zaštićeno mjesto, a zemljište je potrebno održavati ravnomjerno vlažnim. Krajem ožujka ili u travnju se orezuje što potiče grananje i rast. Lavandu je potrebno presaditi u jesen, a posuda mora biti malo veća od korjenove mase, maksimalno promjera do 45 cm. Nakon presađivanja potrebno ju je obilno zaliti, a kasnije je samo zalijevamo da zemljište ostane vlažno.

Ljekovita svojstva: Od davnina je poznato terapijsko svojstvo lavande, opušta, te je odlična protiv nesanice, depresije, anksioznosti. Eterično ulje lavande je odlično sredstvo protiv osjećaja napetosti, potiče regeneraciju kože, pomaže kod rana, ožiljaka, akni, ekcema i opekotina. Također je dobra u liječenju bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Komentiraj

Komentara

Ostavite komentar